Üzleti tippek

Céghalál: a vállalkozások tizede éli túl az első évet

Az emberek életéhez hasonló fejlődési szakaszok a cégeknél is bekövetkeznek, így egy szervezet esetében is beszélhetünk csecsemő-, serdülő-, felnőtt- és öregkorról.

Az induló vállalkozásoknak csak mintegy tíz százaléka éli túl az első évet, tehát a csecsemőkort. A cégek legproduktívabb időszaka az úgynevezett felnőttkor, amit folyamatos jó teljesítmény és megfelelő rugalmasság jellemez. A coaching hatékony módszer lehet arra, hogy ezt az életciklust elérje és fenntartsa az adott vállalkozás – összegzi a Nemzetközi Coach Szövetség (ICF) magyar tagozata.

A szervezet által nemrég tartott konferencián közel kétszáz coach és HR-szakember vett részt. A nemzetközi coaching hét alkalmából idén második alkalommal tartott esemény ezúttal a Változásgenerátorok címet kapta.

Kell a kritika

Ezt is olvassa el!

A konferencia résztvevői megtudhatták, hogy a munkahelyi teamek fejlődése számára nagyon fontos, hogy legyen ellenvéleményt, kritikát megfogalmazó kolléga.

Csoportdinamikai modellek szerint egy csapatban alapvetően négy különböző szerep rajzolódik ki:
– az alfa a vezető,
– a gamma az együttműködő,
– az omega az ellenzék,
– illetve a béta a tanácsadó, mediátor.

Az ellenpólus kialakulására munkahelyi környezetben szükség van, hiszen ez sarkall innovációra, fejlődésre. Sok esetben az akadályozza a vállalatok előrelépését, hogy túlságosan homogének a csoportok. Az ideális az, ha a csapaton belüli erők váltakoznak és az integrálódás, együttműködés időszakait a differenciálódás, különállás periódusai váltják. Ebben a folyamatban kulcsszerepe lehet coach-ok bevonásának is.

Hogyan viselkednek a nagyfőnökök?

A rendezvényen az előadók arra is kitértek, hogy a cégek felső vezetői milyen hatást váltanak ki a munkavállalókból, milyen kulturális lenyomatot hagynak. A bemutatott 50 országot érintő nemzetközi kutatás szerint a felső vezetők nagy része konstruktív csapatlégkörre vágyik, de a munkatársak visszajelzései alapján a vezető tényleges viselkedése, stílusa miatt sokszor nem sikerül megvalósítani ezt az ideális állapotot. Konkrét esettanulmányok bizonyítják a coaching szerepét a konstruktív munkahelyi légkör kialakításában.

Üzleti tipp

Az ICF magyar tagozata idén útjára indítja „Az év coaching szemléletű szervezete” díjat, amelyre kis-, közép- és nagyvállalatok, illetve nonprofit szervezetek pályázhatnak. A díjakat 2015. november 4-én adják át. A hazai elismerésen túl a nyerteseket támogatják abban, hogy harcba szálljanak a 2016-os ICF Global Prism Award díjért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik