Üzleti tippek

Elektromos autóval villant a borsodi önkormányzat

FN24
FN24

2015. 05. 11. 14:16

Szikszó önkormányzata Magyarországon elsőként saját beruházásban önfenntartó, elektromos autót üzemeltető rendszert állított a település szolgálatába.

Korábban a témában:

A városüzemeltetési célokra használt jármű kizárólag az önkormányzat épületére felszerelt napelemekből nyert energiával működik, és a városban telepített töltőállomásokon tölthető fel. A település gazdasági alapon, rövid megtérülési idővel számolva döntött a beruházás mellett.

Számításaik szerint a napelemek telepítési költségei már 2 éven belül megtérülhetnek, így hosszú távon rendkívül alacsony költségen üzemeltethető a villanyautó, emellett pedig a flotta bővítése is költséghatékonyan megoldható a továbbiakban.

„A beruházás remekül rámutat arra, hogy egy kisebb településnek saját forrásokból is van lehetősége az elektromobilitás melletti elköteleződésre. Az e-autót ellátó elektromos rendszer telepítése már két éven belül meg tud térülni, ráadásul ebbe nincsenek beleszámolva a kormányzat szándéka szerint bevezetésre kerülő, az elektromos közlekedést ösztönző adójellegű kedvezmények, illetve a további pályázatokon elnyerhető források” – magyarázta Ungár János, a Magyar Elektromobilitás Szövetség alelnöke.

Szikszó egyre zöldebb

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei város a közelmúltban számos beruházással mutatta meg elköteleződését a zöld energia és a környezettudatosság iránt. „A célunk az, hogy a város a környezet védelme és a költségcsökkenés érdekében a lehető legnagyobb arányban használjon alternatív energiát. Ezért is külön öröm, hogy napelemrendszer telepítésére elnyertünk egy jelentős összegű pályázatot, de itt nem szeretnénk megállni, további fejlesztési beruházások is tervben vannak” – mondta Füzesséri József polgármester.

A Nissan Leafet a Business Lease Hungary Kft. biztosítja az önkormányzat számára. „Ma még egyelőre kevés elektromos autó fut a hazai utakon, de tapasztalataink szerint egyre több cég és most már önkormányzat is felismeri az e-autók előnyeit. A kezdeti mérsékelten magasabb árak hosszú távon jelentősen megtérülnek, köszönhetően a járművek és a rendszer rendkívül alacsony fenntartási költségeinek” – közölte Vincent van der Meijden ügyvezető igazgató.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2015. június 19.
Szorosan egymásra záródva parkolnak a gépjárművek a főváros VII. kerületének egyik mellékutcájában. A furgon néhány centiméteres távolságot hagyva állt be az előtte és mögötte álló járművek közé.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.