Üzleti tippek

Idén is ingyen tankolhat az e-töltőpontoknál

Bár ma még arányában kevés e-autó jár az utakon, de az Európai Unió célkitűzése, hogy ez látványosan változzon a jövőben. Magyarországon az ELMŰ-ÉMÁSZ Társaságcsoport vállal fontos szerepet az elektromos autózás népszerűsítésében.

Múlt pénteken rendezték meg Budapesten a Green eMotion nemzetközi konferenciát. A Green eMotion projekt az eddigi legnagyobb, az EU által négy évvel ezelőtt indított kezdeményezés, melynek célja az elektromobilitás európai elterjesztése. Az összesen 42 millió eurós költségvetésű programot az EU 24 millió euróval támogatja.

A projekthez 43 partner társult. A tagok között megtalálhatóak az ipar, az energiagazdaság, az elektromosautó-gyártók, az önkormányzatok, az egyetemek és a kutatóintézetek képviselői.

A fő cél egy határokon átnyúló „interoperábilis” rendszer létrehozása Európában, amely lehetővé teszi az e-autósok töltőinfrastruktúrához való könnyű és felhasználóbarát hozzáférését, elősegítve a villanyautók elterjedését. Ennek előfeltétele nemzetközileg elfogadott szabványok, folyamatok és informatikai megoldások alkalmazása.

A 2015. február 6-ai konferencián bemutatták a projekt négy éve során elért eredményeket, amelyek lehetővé teszik az elektromobilitás Európa-szerte harmonizált platformjának kialakítását.

Fotó: Ványi Ákos

Az ELMŰ kiemelt szerepe

A Green eMotin (GeM) kutatás-fejlesztési és tapasztalatgyűjtési fázisában Budapest, mint replikációs régió is jelentős szerepet kapott az ELMŰ német anyavállalatán, az RWE-n keresztül.

A kezdeményezés négyéves futamideje alatt, mintegy tízezer, az elektromos autók töltésére alkalmas töltőoszlop telepítését irányozták elő. A projekt keretében Budapesten 10 darab smart elektromos töltőoszlopot alakítottak ki. Ezek a berendezések az európai rendszerekhez kapcsolódó, az e-kWh alkalmazáson keresztül, okostelefonnal kezelhető intelligens töltőhálózat részei.

Az e-töltőpontokon ingyenesen tankolhat

Az ELMŰ és testvérvállalata, az ÉMÁSZ már összesen 43, az elektromos autók töltésére alkalmas, az európai szabványoknak megfelelő csatlakozóval felszerelt berendezést üzemeltet, amely a legnagyobb töltőinfrastruktúra ma Magyarországon. A Társaságcsoport kiemelt feladatának tartja a környezetkímélő autózás minél szélesebb körben történő elterjesztését. Ennek keretében a közterületi töltőpontjain 2015-ben is ingyenes töltési lehetőséget biztosít a regisztrált magánfelhasználók számára.

A Budapesti Elektromos Művek már 2010-től, az e-autózás magyarországi éllovasaként, a Green eMotion-be való bekapcsolódás előtt is kiemelt figyelmet fordított a környezetkímélő autózás népszerűsítésére. Ennek keretében létrehozta az E-Mobility Network-öt, amelynek tagjai szintén hozzájárultak az új infrastruktúra kialakításához Magyarországon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik