Üzleti tippek

Befagyasztott fizetések és létszámstop a kkv-knál

Csak nagyjából minden hatodik kkv tervezi új munkaerő felvételét, míg a nagy többség az alkalmazotti létszám stagnálásával számol. A fizetéseket illetően csak a cégek negyede tervez béremelést – derül ki a K&H felméréséből.

A kutatás szerint az elmúlt években valamelyest javultak a vállalkozások munkaerőpiaccal kapcsolatos várakozásai. A részindex jelenleg -11 ponton áll, míg két évvel ezelőtt ez az érték még -17 pont volt. A javulás annak köszönhető, hogy a társaságok mindössze 3 százaléka gondolkodik létszámleépítésben idén. Ilyen alacsony arányra a kkv-bizalmiindex tízéves történetében eddig csupán kétszer volt példa.

Az új munkahelyek létesítésének szándéka azonban ezzel együtt kissé visszaesett. Míg az elmúlt két évben 20-25% között mozgott a bővítésben gondolkodó cégek aránya, addig jelenleg 16 százalékuk számol munkaerő-felvétellel, közülük is legtöbben csupán néhány fővel tervezik növelni a dolgozók létszámát. Így továbbra sem valószínű a foglalkoztatás látványos megugrása.

A jelenlegi helyzeten segíthet, hogy várhatóan a mostani uniós költségvetési ciklusban is meghirdetik a mikro-, kis- és középvállalkozások munkahelyteremtő beruházásainak támogatását célzó pályázatot.

A vasárnapi zárva tartás sem kedvezett

A különböző szektorokat tekintve a mezőgazdasági és az ipari cégeknél a legnagyobb a létszámbővítési szándék (20%), ugyanakkor a leépítéssel számolók aránya is az agráriumban a legmagasabb (9%). A kereskedelmi és szolgáltató cégeknél egyaránt 13% tervez munkaerő-felvételt, előbbinél ez 6, utóbbinál 8 százalékpontos visszaesés. A kereskedelmi szektorban feltehetően a márciusban életbe lépett megváltozott vasárnapi nyitvatartási szabályok miatt csökkent a létszámbővítési szándék.

A különböző árbevételű cégek szinte azonos mértékben számolnak a dolgozói létszám növelésével: a mikrovállalkozásoknál (16%) és a kisvállalkozásoknál (15%) a legjobb a helyzet, de a középvállalkozások közül is közel minden nyolcadik cég tervezi a bővítést.

Kevesebben számíthatnak fizetésemelésre

Az alkalmazotti fizetéseket illetően inkább a jövedelmek szinten tartása jellemző (67%). Az emeléssel kalkuláló cégek aránya az előző negyedévi 33%-ról 27%-ra csökkent, közülük a legtöbben (13%) 5-9% közötti növekedéssel számolnak. Kedvező hír viszont, hogy fizetéscsökkentéssel immár harmadik negyedéve a vállalkozások csupán 1%-a kalkulál.

Leginkább a középvállalkozások alkalmazottai számíthatnak béremelésre (33%), de a mikro- és kisvállalkozások (28% és 26%) sincsenek ettől nagyon lemaradva. A szektorokat tekintve hasonló eredményeket mutat a felmérés:az ipari és a kereskedelmi cégek 28%-a, a szolgáltató cégek 26%-a, a mezőgazdasági vállalkozások negyede tervez fizetésemelést.

Régiós szinten azonban jelentős különbségek vannak: míg Észak-Magyarországon tízből nagyjából négy társaság számol fizetésemeléssel, addig Nyugat-, és Dél-Dunántúlon már csak minden negyedik, Pest megyében pedig csupán minden ötödik vállalkozás tervez béremelést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik