Gazdaság

A fiatalok inkább lennének alkalmazottak, mint vállalkozók

fiatalok (Array)
fiatalok (Array)

A fiatalok fele gondolkodott már saját vállalkozás indításán, azonban a többség mégis a biztonságosabbnak vélt alkalmazotti létet választja.

A magyar fiatalok 85 százaléka biztos benne, hogy sikeres lesz az életében – derül ki a Bridge Budapest megbízásából a 20 és 35 éves magyar fiatalok körében készített reprezentatív kutatásból. Bár a fiatalok jelentős többsége szerint a vállalkozók a fejlődés motorjai, a többség alkalmazottként látja magát a jövőben. A fiatalok fele gondolkodott már saját vállalkozás indításán, azonban a többség a biztonságot választja.

Csak elvileg vonzó az önállóság

A Prezi, a Ustream, az NNG és a LogMeIn magyar világcégek által létrehozott nonprofit szervezet harmadik éve térképezi fel a 20-35 évesek karrierelképzelését. A Kutatólabor által készített reprezentatív felmérésből még mindig ellentmondásos kép rajzolódik ki: míg elvben vonzó az önállóság, jövőképüket általánosságban a kockázatkerülés és biztonságvágy határozza meg.

A 20-35 évesek kétharmada gondolt már arra, hogy saját vállalkozásából is megélhetne és fele kifejezetten gyakran gondolkodik saját vállalkozás indításán. De hiába az álmok, mindennek ellenére a fiatalok többsége 10 év múlva alkalmazottként látja magát, csak minden negyedik fiatal képzeli el magát saját vállalkozásban.

A fiatalok 81 százaléka átlagos megélhetést biztosító, de biztosabb munkahelyet választana a kockázatossal szemben. A vállalkozói szemlélet alapattitűdjei tehát csak egy szűk rétegre jellemzők: továbbra is a budapesti tanulók többsége az, aki a bizonytalan, ám nagyobb jövedelmet nyújtó munkát választaná.

Mi kell a sikerhez?

A fiatalok hazai karriervárakozása javult a 2013-as adatokhoz képest. A fiatalok 58 százaléka elégedett jelenlegi munkájával, idén már 65 százalékuk biztos hazai elhelyezkedésre számít. 85 százalék biztos benne, hogy sikeres lesz az életében. A sikerhez szerintük inkább jó kapcsolatok, mint tudás és teljesítmény számítanak, ugyanakkor azt gondolják, hogy mindenki maga felelős saját boldogulásáért.

A magyar startupok egyre ismertebbek és vonzóbbak a fiatalok körében. Az alkalmazotti létet választók 12 százaléka legszívesebben startupnál dolgozna, ugyanannyian, mint a kkv-szektort megjelölő válaszadók. A többiek (73 százalék) nagyvállalatnál dolgoznának szívesen. Míg 2013-ban 12 százalék ismert olyan világhírű nagyvállalatot, mely Magyarországról indult el, idén már 27 százalék adott pozitív választ.

Hazacsábítaná a kormány a fiatalokat

Külföldön vagy itthon?

A külföldi munka tervezésében nem történt érdemi változás tavalyhoz képest: a fiatalok 48 százaléka hajlandó lenne, 41 százalékuk pedig kifejezetten szeretne külföldön dolgozni a következő 5-10 évben. Főbb motivációjuk továbbra is a magasabb jövedelem, a tapasztalatszerzés és a nyelvtanulás lehetősége.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik