Üzleti tippek

Lejtőn a kkv-szektor

A tavalyi szerény javulás után ismét romlott a kkv-k hangulata. Ennek oka, hogy a gazdaságpolitikára és a közterhekre vonatkozó várakozások, valamint az uniós pályázatok elérhetőségének megítélése határozottan negatív irányba mozdult.

A 2015-ös évet visszafogott várakozással indítják a hazai vállalkozások, hiszen egy év szerény növekedés után a K&H kkv-bizalmiindex 5 pontot esett, ezzel -15 ponton áll. A negatív folyamat minden ágazatban és méretkategóriában megfigyelhető, de a legnagyobb visszaesés a kereskedelmi cégekre és a középvállalkozásokra jellemző.

Merre tovább – Megfordítható-e a folyamat?

Tűz, politika, hackerek

Annak hogy az index újból a pozitív tartományba kerülhessen, egyik lehetséges módja az lehet, ha az egyes részindexek elérik tavalyi maximum értékeiket. Ennek feltétele, hogy a pénzügyek, a gazdaságpolitika, a közterhek, az EU-s pályázatok elérése, a versenyhelyzet és a monetáris politika megítélése is egyidejűleg tudjon javulni.

Egy másik lehetséges irányt az jelenthet, ha a piaci környezet javulása, tehát a vevői és a szállítói kapcsolatok, a pénzügyek, a munkaerőpiac és a versenyhelyzet nagymértékű javulása valósul meg.

A harmadik lehetőség a szabályozási és monetáris környezet pozitív változása, tehát a gazdaságpolitika és a közterhek várt változásának jelentős javulása lehetne – a banki kapcsolatok és a várt kamatkörnyezet előremozdulásával egyidejűleg.

Az elmúlt 10 év tanulságai

„A kkv-index tíz évvel ezelőtt azzal a céllal indult, hogy részleteiben megismerjük a hazai cégek véleményét a gazdasági folyamatokról, a kormányzati gazdaságpolitika és a banki környezet alakulásáról. Az eredmények amellett, hogy jól tükrözik a szektor várakozásait és a főbb területek alakulását, számos esetben hozzájárultak a banki előrejelzések és stratégiák megalkotásához” – mondta Németh László, a K&H kkv-marketing főosztályának vezetője.

Választási optimizmus vagy válsághangulat

Az üzleti mutató eddigi pályafutását tekintve megállapítható, hogy a hazai vállalkozások helyzetét legnagyobb mértékben a vevői kapcsolatok, a kormányzati gazdaságpolitika, a közterhek változása, valamint a pénzügyi várakozások határozzák meg. Jól tükrözi ezt, hogy az index csúcspontjai a választásokat megelőző felfokozott várakozások idején, a kkv-kat érintő adókönnyítések, illetve a makrogazdasági környezet javulása esetén történtek, míg a mélypontok, nagyobb visszaesések a nemzetközi vagy a hazai gazdasági környezet bizonytalanságai esetén voltak tapasztalhatók.

A munkaerőpiac kevésbé befolyásolja a cégeket

A versenytársak, a beszállítók, a vállalati hitelforrások és a banki szolgáltatások fontossága a kis- és középvállalkozások gazdasági helyzete szempontjából közepes jelentőségű, míg az uniós források elérhetősége és a munkaerőpiac változásai a legkevésbé meghatározó tényezők.

Az eredmények arra is rávilágítottak, hogy néhány kivételtől eltekintve a fogyasztókra és a kkv-kra vonatkozó bizalmi indexek gyakorlatilag együtt mozognak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik