Üzleti tippek

Adóemeléstől tart a nagyvállalatok ötöde

Visszafogott optimizmussal kezdik az évet a hazai cégek. Elsősorban saját helyzetüket illetően számítanak kedvező kilátásokra, míg a makrogazdasági környezet szempontjából stagnálást várnak. Több területen kedvezőtlen irányba mozdultak el a várakozásaik – derül ki a K&H kutatásából.

A nagyvállalati növekedési index jelenleg 9 ponton áll. „A több mint félezer döntéshozó körében végzett felmérés alapján a legnagyobb cégek várakozásai stabilnak tekinthetőek 2015-re. A válaszadók elsősorban saját társaságuk helyzetére vonatkozóan optimisták, mivel a vállalati részindex 13 ponton áll. Szemben a makrogazdasági környezet változásának megítélésével, amely ennél jóval visszafogottabb, és csupán 0 ponton áll” – tájékoztatott Peter Roebben, a K&H vállalati üzletágának vezetője.

Kedvezőtlen gazdaságpolitika, több adó

A hazai gazdaság visszafogott megítélése annak tudható be, hogy bár a gazdasági környezet javulását feltételezők aránya kis mértékben, 36-ról 40%-ra emelkedett, de a gazdaságpolitikai intézkedéseket az előző negyedévi 14%-hoz képest jelenleg 22 százalék gondolja kedvezőtlennek a saját működésük szempontjából.

Emellett a növekvő közterhekre számítók aránya is 7-ről 20 százalékra ugrott. További fontos változás, hogy erőteljesen visszaesett a hároméves időtávon gazdasági fejlődésre számító cégek aránya, és ma már középtávon is a stagnálásra, semmint növekedésre számítók vannak nagyobb arányban.

Külföldről várnak több pénzt

A társaságok jövőjére vonatkozó pozitív várakozások egyrészt annak köszönhetőek, hogy a következő egy évben enyhén növekvő, 3,2 százalékos árbevétellel kalkulálnak a külföldi piacokon, ezzel pedig a szektor profitvárakozásai is emelkedtek az elmúlt negyedévhez képest: 1,8%-ról 2,2%-ra. Emellett enyhén növekedett azon döntéshozók aránya, akik szerint idén javul a vállalatuk helyzete. A vezetők mintegy 44 százaléka számol ezzel, miközben további 49 százalék nem vár jelentős növekedést vagy visszaesést a mostani állapothoz képest.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik