Üzleti tippek

Megújuló energiával az élhető jövőért

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) együttműködési szerződést írt alá támogatóival az Élhető Jövő Park megújulóenergia- és oktatási programról tavaly év végén.

Kövér László, az Országgyűlés, valamint a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesület elnöke a rendezvényen elmondta: az Élhető Jövő Park olyan komplexum, amelyben a megújulóenergia-forrásokat gyűjtötték egybe a megállapodást aláíró vállalatok és intézmények közreműködésével, emellett oktatási központként is működik.

Energia24-tipp

Milyen előnyei vannak a helyben történő energiatermelésnek? Mire elegendő egy 20 kilowatt teljesítményű szélerőmű? És hogyan kerül a napelem az istálló tetejére? A kérdésekre Fóton találtuk meg a választ. A helyi lovasterápiás központ ugyanis néhány éve szinte teljesen függetlenné vált a közüzemi villamos hálózattól. Energiaellátásáról az ELMŰ-ÉMÁSZ Társaságcsoport által telepített, megújuló energiaforrásokat hasznosító berendezések gondoskodnak. További részletekért olvassa el az Energia24 összefoglalóját!

Kövér László Magyarországon egyedülálló modellnek nevezte az Élhető Jövő Parkot. Felidézte a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat 1989-es alakulását, amikor Edvi Péter, a szervezet alapító elnöke Erdélyben, a csegődi árvaházban járt és látta az ottani embertelen körülményeket. A szervezet célja azóta is a fizikailag, értelmileg sérült, az árva és szociálisan hátrányos helyzetű gyermekek segítése.

A szolgálat fóti lovasterápiás és oktató központjában működő létesítmény célja a műszaki és tudományos célú hasznosítás, valamint a központ energiafelhasználásának drasztikus csökkentése.

A célkitűzések megvalósítására az NGYSZ hosszú távú együttműködést írt alá a projekt támogatóival, az Elmű-Émász Társaságcsoporttal, a HP Magyarországgal és a Mercedes-Benz Hungária Kft.-vel, valamint az oktatási programban részt vevő Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel (BME) és az Óbudai Egyetemmel – számolt be róla az MTI.

Az áramszolgáltató és a gyermekmentő szolgálat közös projektjének célja, hogy kutatási célokra is alkalmas, megújulóenergia-forrásokat hasznosító erőműparkot és oktatóközpontot hozzon létre, hozzájárulva ezzel a fenntartható energiaellátás elterjedéséhez. A 300 millió forint felhasználásával kialakított Élhető Jövő Parkot 2013-ban adták át.

A programba bekapcsolódott két egyetem fontosnak tartja, hogy hallgatóik megismerkedjenek a fenntarthatóság és az energiatermelés kérdéseivel, találkozzanak működő berendezésekkel és rendszerekkel. A létesítmény – elsősorban a helyi szinten rendelkezésre álló megújuló források hasznosításával – lehetővé teszi a témával kapcsolatos új ismeretek megszerzését, új technológiák kidolgozását és bevezetését. A telepített berendezések emellett csökkenthetik a „hálózatos” energiafüggőséget és elősegíthetik a részleges villamosenergia-önellátást.

A parkban látogatóközpontot alakítottak ki, ahol az érdeklődők állandó kiállítást tekinthetnek meg többi között a megújuló energiákról, az energiahatékonyságról, az energiatároló berendezésekről és az elektromos mobilitásról is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik