Üzleti tippek

Pénz áll a házhoz – Folytatódik az Otthon melege program

A társasházakban lakásonként akár 650 ezer forint is igényelhető. A támogatás utolsó 5 százalékának kifizetését a korszerűsítés utáni energetikai ellenőrzéshez kötik.

Az Otthon melege program következő eleme 10 milliárd forintos kerettel egy új társasházi energiahatékonysági pályázat lesz – jelentette be a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára.

Szabó Zsolt hozzátette: a mintegy 4,3 milliós hazai lakóingatlan-állomány 70 százaléka energetikailag nem megfelelő, ezek nagy részét a következő 3 évben szeretnék felújítani. A kazán-, hűtőgép- és nyílászáró-programok sikerrel lezárultak, jelenleg tart az elbírálásuk.

Kik pályázhatnak?

A 4-60 lakásos panel és tégla társasházak március 9-től adhatják be pályázataikat, a támogatási intenzitás 50 százalékos lesz.

Energia24-tipp

Az ELMŰ-ÉMÁSZ-MÁSZ Társaságcsoport „testközelből” ismeri az energiahatékonyság növelésének módszereit, és amellett, hogy lakossági és vállalati ügyfeleit egyaránt az energiatudatosságra ösztönzi, komoly erőfeszítéseket tesz saját létesítményei működésének racionalizálása érdekében is. A Társaságcsoport az ismeretterjesztés és a személyre szabott tanácsadás terén is élen jár: a Budapesten és Miskolcon működő Energia Pont tanácsadó irodákban ingyenes konzultációval állnak a lakossági és kkv-ügyfélkör rendelkezésére. A budapesti Váci úti székházban található bemutatóterem továbbá időről időre az Energia Estek elnevezésű szakmai rendezvények helyszínéül is szolgál.

Mire lehet pénzt kapni?

A pályázat nemcsak a szigetelés és a nyílászárók, hanem akár a fűtési rendszer korszerűsítéséhez, valamint a megújuló energiából álló melegvíz-ellátás és fűtéskorszerűsítésre is igényelhető lesz.

Egy lakásra mekkora összeg jut?

A tízmilliárd forintos keretösszeg egy-egy lakás esetében 350 és 650 ezer forint körüli támogatást jelent majd. A cél, hogy az érintett ingatlanok energiahatékonysága legalább két kategóriát tudjon javulni – mondta az államtitkár.

A pályázat teljes kiírását itt nézheti meg!

Ellenőrzik az energiahatékonyságot

A források folyósítása két ütemben történik majd: 95 százalékos és 5 százalékos kifizetéssel. Az 5 százalék utólagos folyósításához az energiamegtakarítást fogják ellenőrizni. A pályázat tartalma már a héten felkerült a kormány és a tárca honlapjára, digitálisan lehet minden adatot feltölteni. A keretösszeget régiónként, a szakmai szervezetek által megadott panel és társasházi lakások arányában osztják majd le. Szabó Zsolt kitért arra is, hogy szakmai előkészítés alatt áll a 60 lakás feletti társasházakra vonatkozó új program is.

Kovács Zoltán kormányszóvivő a tájékoztatón elmondta: az új program a 2014 szeptemberében újragondolt Otthon melege program része, összesen 20 ezer lakás, háztartás energetikai korszerűsítését célozza meg. A projekttel szeretnék elérni, hogy tovább mérséklődjön a háztartások energiafelhasználása, és az ország a nemzetközi fórumokon tett klímapolitikai vállalásoknak is meg tudjon felelni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik