Üzleti tippek

Takarékos fényárban úszhatnak a városok

Egyre több magánszemély, vállalkozás és önkormányzat ismeri fel, hogy ha igazán fenntartható módon szeretné megoldani az otthonok, közterületek és ipari létesítmények világítását, akkor a LED-technológiát érdemes választania.

A lakásokban ma már nem számít újdonságnak a LED. Az elmúlt években rohamosan terjedt a technológia a lakosság körében, amely jórészt annak köszönhető, hogy az Európai Unió fokozatosan megtiltotta a hagyományos izzólámpák forgalomba hozatalát. A háztartásoknál pedig minden fillér számít, így ez a korszerű világítás jó alternatívát jelent más energiatakarékos fényforrásokhoz képest is.

A közterületeket is meghódítja

Pár éve még a hagyományos, tehát az izzószálas vagy gázkisüléses fényforrások uralták a közterületeket. Aztán megérkeztek a kompakt fénycsöves megoldások, majd kicsivel később a LED-es fényforrások a világítástechnikai piacra. Előbbiek előnye, hogy sok esetben nem kell a lámpatestek cseréjével számolni, amely nem kevés pénzt jelent egy-egy beruházásnál; míg utóbbiak élettartamukat és energiafelhasználásukat tekintve jelentenek igazi alternatívát. A LED-es technológia talán egyetlen hátránya napjainkban – legalábbis rövid távon – hogy ma még a megbízható és nagy teljesítményű LED-es fényforrások drágábbak, mint a hasonló teljesítményű hagyományos vagy kompakt társaik.

Rendszerszintű megvalósításban, pontos energetikai és megtérülési számításokat követően azonban mindenképp megtérülhet egy közterületi LED-es beruházás, így előbb-utóbb több városban is elterjedhet a technológia.

Energia24-tipp – Faragjon a költségein!

A cégek év végéig 50 százalék kedvezménnyel vehetik igénybe az úgynevezett instant auditot. Az ELMŰ-ÉMÁSZ-MÁSZ által biztosított szolgáltatás három fontos területet foglal magában: a lekötött teljesítmények optimalizálását, a meddőgazdálkodás felülvizsgálatát, valamint a villamos főelosztók termovíziós vizsgálatát. A teljes – egyedi ajánlat alapján készülő – energetikai audit természetesen további feladatokat is tartalmazhat. Ezek között szerepel a fényerősség mérése és a világítás optimalizálása is.

Jó példák Los Angelestől Tajvanig

Több világváros is a kevésbé ismert nevén „light-emitting diode” rendszer mellett tette le a voksát. Egy Los Angelesben öt évvel ezelőtt kezdődött beruházásban például összesen 140 ezer közvilágítási lámpatestet szereltek fel LED-ekkel. Mára az amerikai város közterületi világításának 70 százalékát ilyen típusú fényforrások biztosítják, amelyekkel a város ökológiai lábnyoma is számottevően csökkent. De a Párizs környéki autópályáknál is LED-es a közvilágítás, csakúgy, mint Európa és Afrika számos további országában.

Tajvanon 2011 végén kezdtek hozzá egy nagyszabású projekthez, amelynek keretében 53 ezer utcai fényforrást cseréltek LED-esre. Kiszámolták, hogy ha Tajvan összes fényforrását lecserélnék, akkor azzal évente 22,4 ezer milliárd kWh energiát takarítanának meg. Összehasonlításképpen: ennyi energiát termel az ország három atomerőműve évente.

A magyar városok is váltanak

Természetesen ma már nem kell átlépnünk az országhatárt, ha utcai LED-világítást szeretnénk látni, egymást érik ugyanis itthon is a fejlesztések. Miskolc több utcájában például már évek óta ilyen fényforrásokkal világítanak, de Érden és Sárospatakon is sikerrel alkalmazzák a technológiát.

Idén nyáron kezdődött meg Kecskeméten is egy nagyobb korszerűsítés: a város közigazgatási területén lévő majdnem 12 ezer fényforrás közel felét cserélhetik ki. De környezetkímélő korszerű rendszer váltja fel a közvilágítást Szekszárdon és Balatonfüreden is.

A Margitszigetet is körbeérik a LED-ek

Az ELMŰ-ÉMÁSZ Társaságcsoport néhány éve a Margitszigeten építette ki a sokak által használt futópálya LED-es világítását. A korábban csak részben megvilágított kör fennmaradó szakaszain mintegy 2700 méternyi közvilágítási kábelt fektettek le és 72 világító oszlopot telepítettek.

A beruházás a biztonságosabb sportolás mellett az energia- és költségtakarékosságban is előrelépést jelent. A korszerű fényforrásokkal évente 20 ezer kilowattórával kevesebb energiára van szükség.

„Potyázók” is megjelentek

Ahogy az lenni szokott, az új piac természetesen a „potyázókat” is vonzza. Szakmai szervezetek arra hívják fel a figyelmet, hogy a technológia fejlődésével, terjedésével sok, eddig ismeretlen vállalkozás jelent meg LED-es közvilágítási lámpatestekre vonatkozó ajánlattal az önkormányzatoknál. Az ajánlatok és a műszaki leírások java azonban olyan információkat közöl tényszerűen, amelyek sok esetben nem felelnek meg a valóságnak, így megtévesztők lehetnek.

A rossz minőségű termékek gazdasági károkat okoznak az önkormányzatnak, és versenyhátrányt jelentenek a jó minőségű lámpatesteket és alkatrészeket előállító hazai gyártóknak is. Így konkrét telepítéseket csak a tényleges gazdasági előnyök fennállása esetén szabad végrehajtani, mivel egy rossz döntés évekre visszavetheti a települések közvilágításának minőségét.

Forrás: Energia Trend Magazin

Ajánlott videó

Olvasói sztorik