Üzleti tippek

Sokba kerülnek az energiapazarló állami épületek – Itt egy újabb kivétel

Várhatóan októberre fejezik be a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet főépületének a felújítását.

Sokatmondó adat, hogy Magyarországon a 4 millió lakás és a 2,5 millió épület 80 százaléka már most sem felel meg a jelenlegi európai és hazai követelményeknek. Főleg a hőenergia-felhasználás területén kellene előrelépés – mind a lakossági, az ipari és az állami épületek esetében is.

Jó példa lehet a kardiológiai intézet

Az intézmény Budapesten, a IX. kerületi Haller utcában található, a főépület legrégebbi részét 1977-ben adták át. Az épület rossz energiahatékonysága jelentős többletköltséget jelentett az intézet számára, ezért szükségessé vált az energetikai racionalizálás.

Eddig elkészült egyebek között az ablakok és a világító testek cseréje az alagsortól a hatodik emeletig. A homlokzati hőszigetelés 60 százalékos készültségű, a színezés és az állványzat bontása várhatóan július végére fejeződik be. A megfelelő hőszigetelés mellett a szabályozható hűtés-fűtést is magában foglaló fejlesztéssel jelentősen csökkennek majd az épület fenntartási költségei – számolt be róla az MTI.

A felújításhoz az intézet az Új Széchenyi Terv keretében közel 570 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatást nyert. A projekt készültsége jelenleg 75-80 százalékos.

Energia24-tipp: beruházás nélkül is sokat spórolhatnak a cégek

Az áram, a hűtés-fűtés és más energetikai költségek racionalizálása természetesen a vállalkozások számára is kiemelten fontos. Ehhez mindenképpen érdemes energetikai szakértővel konzultálni, hiszen elképzelhető, hogy százezrekkel vagy akár milliókkal is csökkenhetnek a költségek. Például ajánlott a meddő és a lekötött teljesítmény felülvizsgálata.

Az ELMŰ-ÉMÁSZ-MÁSZ Társaságcsoport szakértői szerint akár nagyobb beruházás nélkül is spórolhatnak a vállalkozások, és az energiaköltségek átlagosan 5-10 százalékát is megtakaríthatják. Ebben segíthet az energetikai átvilágítás. Az energetikai audit egyre népszerűbb szolgáltatás, hiszen az egyre drágább energia, és a válság nyomán mind több vállalkozás törekszik a felesleges költségek tudatos visszafogására.

Kedvezményes lehetőség

Az Instant Energetikai Auditot 50 százalék kedvezménnyel vehetik igénybe azok a cégek, amelyek regisztrálnak az ELMŰ vagy az ÉMÁSZ weboldalán. A kedvezményes audit része a meddőfogyasztás, a villamos teljesítmény vizsgálata és a termovíziós mérés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik