Üzleti tippek

Energiapazarlás helyett: így is spórolhatnak a cégek

Az energiaköltségek optimalizálásának fontos része az energetikai audit, amely során szakemberek térképezik fel, hogy „hol szökik az energia".

A vizsgálatnak köszönhetően jelentős, több százezres vagy akár milliós tételeket is megspórolhatnak a vállalkozások, javulhat az üzembiztonság, és csökkenhet a termeléskiesés ideje is.

Miből áll az energetikai audit?

Az átvilágítás során az ELMŰ-ÉMÁSZ-MÁSZ szakemberei többek között megvizsgálják a lekötött teljesítményeket és a meddőgazdálkodást, a gépészeti rendszerek (például hűtés, fűtés, szellőztetés) állapotát, de a világításoptimalizálás megtervezésében is segítenek.

A meddő teljesítményt is érdemes leellenőrizni a számlán!

A nagyvállalatok többnyire odafigyelnek az úgynevezett meddő teljesítmény csökkentésére. A kisebb vállalkozásoknál viszont gyakran előfordul, hogy figyelmen kívül hagyják ezt a pluszköltséget okozó tételt.

Mit jelent a meddő teljesítmény?

Akkor keletkezik, ha az áram és a feszültség között fáziseltolódás áll fenn. Ez közvetlenül nem hasznosítható. A szállításnál és a transzformációnál veszteséget okoz, ezáltal csökkenti a hatásos teljesítmény átviteli kapacitását. Mivel a meddő fogyasztás a villamosenergia-hálózatot terheli, de hasznot nem hajt, törekedni kell a kompenzálására. A meddő energia után rendszerhasználati hatósági díjat kell fizetni.

„Többnyire azoknál a cégeknél tapasztaljuk, hogy nem követik a meddő fogyasztást, ahol nem dolgozik energetikus, és az éves fogyasztásuk nagyjából egy és néhány GWh közötti. Náluk előfordul, hogy az áramszámlát energetikai szakértő már nem nézi át, hanem a dokumentum egyenesen a pénzügyre érkezik a könyvelendő tételek közé” – osztotta meg az Energia24 egyik korábbi cikkében a tapasztalatait Lovász Lajos, az ELMŰ-ÉMÁSZ-MÁSZ Társaságcsoport értékesítési munkatársa.

A világításra vonatkozó auditnál a szakemberek fénymérésekkel állapítják meg, hogy az épületek világítása mennyire felel meg a szabványoknak, hol tapasztalható alul-, illetve túlvilágítás. A helyszíni állapotfelmérést követően pedig energiahatékonysági javaslatokat tesznek, amelyeket megtérülési számításokkal is alátámasztanak.

A termovíziós vizsgálatoknál kiemelt területnek számít az épületek szigetelése, illesztése, a nyílászárók állapota, ahol feltárják az esetleges hőveszteségeket is.

A teljes audit során a villamos berendezések vizsgálata sem maradhat el: felmérik a berendezések, az alkatrészek és a kötések állapotát. A hiányosságok feltárása segít a célzott hibaelhárításban és így az üzembiztonság javításában. Ezeknek köszönhetően pedig csökkenhet a karbantartásra fordított idő, illetve a költséges termeléskiesések ideje is jelentősen mérsékelhető.

Kedvezményes lehetőség

Az Instant Energetikai Auditot 50 százalék kedvezménnyel vehetik igénybe azok a cégek, amelyek regisztrálnak az ELMŰ vagy az ÉMÁSZ weboldalán.

A kedvezményes audit része a meddőfogyasztás, a villamos teljesítmény vizsgálata és a termovíziós mérés. További részleteket itt olvashat!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik