Üzleti tippek

Kevesebb áramfogyasztás, kisebb számla – Tippek az energetikai audithoz

A vállalkozások energetikai átvilágítása éves szinten több százezer, de akár milliós nagyságrendű megtakarítást is hozhat.

„Tapasztalataink szerint a hazai cégek körében is egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik az energetikai átvilágítás iránt. Az igények exponenciálisan nőnek, van például olyan ügyfelünk, aki ilyen vizsgálathoz köti a villamosenergia-beszerzés pályáztatását is” – válaszolta az FN24 kérdésére az ELMŰ-ÉMÁSZ-MÁSZ Társaságcsoport audit csoportjának munkatársa.

Lovász Lajos hozzátette: a Társaságcsoport májustól elindította az Instant Energetikai Audit szolgáltatását, melyet 50 százalék kedvezménnyel vehetnek igénybe a vállalkozások.

Melyek a leggyakoribb hiányosságok?

– nem megfelelő lekötött teljesítmények

– meddőgazdálkodási problémák

– villamos főelosztók helyi melegedései

– elavult világítóberendezések

Melyek a leggyakrabban javasolt energiahatékonyságot segítő fejlesztések?

– lekötött teljesítmények optimalizálása

– fázisjavítás

– elektromos készülékek karbantartása

– világításkorszerűsítés

A szakértő szerint az audit iránti igény általában nem a cégek nagyságtól, hanem a helyi menedzsment elkötelezettségétől függ. Ahol energetikusokat alkalmaznak, ott általában kisebb az igény a külső vizsgálatra. Viszont azt is érdemes figyelembe venni, hogy az energetikusok munkáját is nagyban segítheti egy ilyen audit. A külső szakértő ugyanis sok mindent másképpen lát, és lehet, hogy olyan újabb megtakarítási lehetőséget tud javasolni, amelyre a belső szakemberek eddig nem gondoltak.

Mi a különbség az instant és a teljes energetikai audit között?

Az előbbi egy kedvezményes szolgáltatás, amelynek része a lekötött teljesítmények optimalizálása, a meddőgazdálkodás felülvizsgálata és a villamos főelosztó berendezések termovíziós vizsgálata. A teljes energetikai audit ezen felül tartalmazhatja a fényerősségmérést és a világítás-optimalizációt, az alternatív energiaforrások lehetőségeinek feltérképezését (megtérülési számításokkal). Továbbá a teljes átvilágítás része az épületszerkezetek termovíziós vizsgálata és a hűtés, fűtés, szellőztető és sűrített levegős rendszerek vizsgálata is.

Az Instant Energetikai Auditot a 0,5 GWh éves villamos fogyasztás feletti cégek vehetik igénybe – az ország teljes területén. A kedvezményes szolgáltatásra 2014. május 1. és december 31. között az ELMŰ és az ÉMÁSZ weboldalán történő regisztrációval lehet jelentkezni.

Az auditokat követően a társaságcsoport a beruházások kivitelezésében, kedvező finanszírozási lehetőségek nyújtásában és a berendezések karbantartásában, üzemeltetésében is tud segíteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik