Üzleti tippek

A cégek fele venne fel új munkaerőt

Hosszú idő után pozitív fordulat látszik a vállalkozásoknál.

A PwC tanácsadó cég idén harmadik alkalommal összegezte a hazai cégvezetők véleményét. Úgy látják, optimista hangulat jellemzi a vezérigazgatókat, akik a nemzetközi és a hazai gazdasági kilátások jelentősebb javulását prognosztizálják az előző évhez képest. Saját cégük bevételnövekedésében 72 százalékuk bízik a következő egy évben. 3 éves távlatban pedig még pozitívabb képet festettek: 85 százalékuk bizakodó.

Kevés a szakképzett munkaerő

A résztvevők hozzávetőleg fele létszámbővítésen gondolkodik (45 százalék). A folyamat azonban tartogat nehézségeket is: míg két éve a magas vezetői potenciállal rendelkező középvezetők kiválasztása okozta a legnagyobb gondot, mára a szakképzett munkaerővel vannak problémák. A válaszadók 59 százaléka tart attól, hogy a fiatal tehetségek elhagyják az országot, és 45 százalékuk választotta a mindenkori kormány legfontosabb feladatai közé a képzett munkaerő létrehozását és támogatását.

A célpiacokat nézve a német export jelentősége megőrizte a tavalyi értéket (25 százalék), ugyanakkor a szomszédos országok jelentősége a növekedési kilátásoknál legtöbb esetben a duplájára emelkedett.

Honnan a „derű”?

„A megkérdezett vezérigazgatók új piaci lehetőségekről, az ügyfélkapcsolatok fejlesztéséről, termék- illetve szolgáltatás-innovációról számoltak be, olyan tényezőkről, amelyeket saját erőfeszítéseiknek köszönhetnek. Ebből azt a következtetést vontuk le, hogy az optimizmus nem abból fakad, hogy a vezetőket aggasztó gazdaságpolitikai tényezők elhárultak volna” – mondta Nick Kós, a PwC Magyarország vezérigazgatója.

Adózás és kormányzati döntések

A kockázatok, félelmek között a hazai és a globális lista élén is megtalálható az adóterhek növekedése, a túlszabályozottság és az államháztartási hiány. A válaszokból az is kitűnik, hogy ma Magyarországon a helyi iparág-specifikus adónemektől és a bizonytalan gazdasági növekedéstől tartanak a vezetők.

Az elvárások terén a vezérigazgatók fő prioritásként határozták meg, hogy a kormány fektessen nagyobb hangsúlyt a meglévő szabályok átlátható és következetes végrehajtására. A szabályoktól azt várják, hogy legyenek egyértelműek és hosszú távra szóljanak.

A PwC globális felmérésében a vezetők 85 százaléka bizakodó a saját cége növekedésével kapcsolatban a következő egy évben. 3 éves távlatban ez a szám 92 százalék, munkaerőfelvételt pedig 50 százalékuk tervez.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik