Üzleti tippek

A cégek fele venne fel új munkaerőt

Sipos Anikó
Sipos Anikó

gazdasági újságíró. 2014. 02. 28. 16:28

Hosszú idő után pozitív fordulat látszik a vállalkozásoknál.

Korábban a témában:

A PwC tanácsadó cég idén harmadik alkalommal összegezte a hazai cégvezetők véleményét. Úgy látják, optimista hangulat jellemzi a vezérigazgatókat, akik a nemzetközi és a hazai gazdasági kilátások jelentősebb javulását prognosztizálják az előző évhez képest. Saját cégük bevételnövekedésében 72 százalékuk bízik a következő egy évben. 3 éves távlatban pedig még pozitívabb képet festettek: 85 százalékuk bizakodó.

Kevés a szakképzett munkaerő

A résztvevők hozzávetőleg fele létszámbővítésen gondolkodik (45 százalék). A folyamat azonban tartogat nehézségeket is: míg két éve a magas vezetői potenciállal rendelkező középvezetők kiválasztása okozta a legnagyobb gondot, mára a szakképzett munkaerővel vannak problémák. A válaszadók 59 százaléka tart attól, hogy a fiatal tehetségek elhagyják az országot, és 45 százalékuk választotta a mindenkori kormány legfontosabb feladatai közé a képzett munkaerő létrehozását és támogatását.

A célpiacokat nézve a német export jelentősége megőrizte a tavalyi értéket (25 százalék), ugyanakkor a szomszédos országok jelentősége a növekedési kilátásoknál legtöbb esetben a duplájára emelkedett.

Honnan a „derű”?

„A megkérdezett vezérigazgatók új piaci lehetőségekről, az ügyfélkapcsolatok fejlesztéséről, termék- illetve szolgáltatás-innovációról számoltak be, olyan tényezőkről, amelyeket saját erőfeszítéseiknek köszönhetnek. Ebből azt a következtetést vontuk le, hogy az optimizmus nem abból fakad, hogy a vezetőket aggasztó gazdaságpolitikai tényezők elhárultak volna” – mondta Nick Kós, a PwC Magyarország vezérigazgatója.

Adózás és kormányzati döntések

A kockázatok, félelmek között a hazai és a globális lista élén is megtalálható az adóterhek növekedése, a túlszabályozottság és az államháztartási hiány. A válaszokból az is kitűnik, hogy ma Magyarországon a helyi iparág-specifikus adónemektől és a bizonytalan gazdasági növekedéstől tartanak a vezetők.

Az elvárások terén a vezérigazgatók fő prioritásként határozták meg, hogy a kormány fektessen nagyobb hangsúlyt a meglévő szabályok átlátható és következetes végrehajtására. A szabályoktól azt várják, hogy legyenek egyértelműek és hosszú távra szóljanak.

A PwC globális felmérésében a vezetők 85 százaléka bizakodó a saját cége növekedésével kapcsolatban a következő egy évben. 3 éves távlatban ez a szám 92 százalék, munkaerőfelvételt pedig 50 százalékuk tervez.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

AUCKLAND, NEW ZEALAND - AUGUST 29:  Phil Taylor engages with his fans during the Auckland Darts Masters at The Trusts Arena on August 29, 2015 in Auckland, New Zealand.  (Photo by Michael Bradley/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.