Üzleti tippek

Áfa-visszatérítés: jogtalanul büntették? Most léphet!

Júniusig kell beadni az elkaszált szabályozáshoz kapcsolódó visszatérítési igényeket.

Az Európai Bíróság 2013. december 19-én ítéletben mondta ki, hogy az uniós áfairányelvvel nem egyeztethető össze az olyan nemzeti szabályozás, amely a kiszállított áru esetében amiatt vonja meg az értékesítés adómentességét, mert az nem lett határidőn belül kiléptetve az országból.

A hatályos magyar áfatörvény szerint ugyanis az exportra (unión kívülre) értékesített terméket a teljesítés napjától számított 90 napon belül igazoltan ki kell léptetni az EU területéről, egyébként az ügyletre nem alkalmazható az adómentesség.

Itt találja az előzményeket!

Az EB véleménye szerint, ha az árut igazolhatóan kiléptették, akkor az adómentességet nem lehet megvonni az eladótól. Mivel – az irányelv alapján – az ilyen szintű korlátozás sosem volt megengedett, ezért a korábban elmarasztalt vállalkozások is kérelmezhetik a felülvizsgálatot. Ehhez viszont szükséges, hogy a termékek vámhatósági kiléptetését igazolni tudják.

Indul a visszaszámlálás!

Az Európai Bíróság tavaly decemberi döntése óta ketyeg a 180 napos jogvesztő határidő, ezen belül igényelhetik vissza a cégek a megfizetett áfát, illetve az esetleges adóbírságot és kamatot – hívja fel a figyelmet a Mazars.

A tanácsadó cég hozzátette: a magyar áfatörvény direktívaellenes szabálya miatt az érintett társaságok két csoportját lehet kiemelni. Egyrészt azokat, akik nem tudták érvényesíteni az export adómentességét a kiléptetés csúszása miatt, illetve akiket erre a szabályra hivatkozva büntetett meg a NAV.

„A vállalkozások a lezárt ügyekben önellenőrzés, felügyeleti intézkedés, illetve a korábban már lezárult peres eljárásoknál esetleg perújítás keretében kérhetik a befizetett áfa, késedelmi pótlék és bírság visszatérítését. A folyamatban lévő közigazgatási vagy bírósági eljárásban pedig hivatkozhatnak az EB C-563/12. számú ítéletre” – foglalta össze az ügyben az EB előtt eljáró Gerey Ágoston, a Gerey Ügyvédi Iroda irodavezető partnere.

„A jogorvoslatra a 2013. december 19-ét követő 180 napos jogvesztő határidőt megelőzően van csak lehetőségük a cégeknek, olyan ügyekben, amelyek még nem évültek el” – hívta fel a figyelmet Nyári Zsolt, a Mazars szenior adómenedzsere.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik