Pénzügy

Szja-bevallás: fontos februári határidők

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

gazdaságos. 2014. 02. 11. 10:42

Hétfőig lehet kérni, hogy a NAV készítse el a bevallásunkat. S vannak, akiknek már a hónap vége előtt el kell készíteniük a bevallásukat, és be is kell fizetniük az adójukat.

Korábban a témában:

Az szja-bevalláshoz február 17-éig lehet kérni a NAV közreműködését – ez az úgynevezett egyszerűsített bevallás.

Egyszerűsített bevallási nyilatkozatot az tehet, aki személyi jövedelemadó bevallás benyújtására kötelezett és nem kért munkáltatói adómegállapítást, (vagy a munkáltatója azt nem vállalta). A munkáltatói adómegállapításról egyébként január 31-ig lehetett nyilatkozni.

Feltétel az is, hogy az adóévben kizárólag munkáltató(k)tól és/vagy kifizető(k)től származott bevallási kötelezettség alá eső bevétele legyen, amelyből a kifizető (munkáltató) az adót/adóelőleget levonta.

Az egyszerűsített bevallás menete

Az egyszerűsített bevallás választásakor a NAV honlapjáról letölthető vagy az ügyfélszolgálatokon beszerezhető 1353NY jelű nyomtatványt kell kitölteni, amit aláírás után, legkésőbb február 17-ére kell eljuttatni az adóhivatalhoz. A február 17-i határidő után már nincs mód a benyújtásra.

A nyilatkozat – amelyhez semmilyen bizonylatot, igazolást nem kell mellékelni – elküldhető postán, leadható személyesen az ügyfélszolgálatokon vagy elektronikusan továbbítható az ügyfélkapun keresztül.

Beérkezése után a NAV a rendelkezésére álló adatokat felhasználva elkészíti az egyszerűsített bevallási ajánlatot, amit április 30-áig elküld az adózónak, akinek azt össze kell vetnie a tavalyi jövedelméről szóló igazolásokkal. Ha eltérést tapasztal, az aláírt bevallást javítva, illetve kiegészítve május 20-áig kell visszajuttatnia a NAV-hoz. Ha nincs eltérés, nem kell visszaküldeni a dokumentumot, mert ekkor a NAV által kiküldött bevallás (1353E bevallás) az adózó határidőig benyújtott bevallásának minősül.

Befizetés és visszatérítés

Ha az adózónak a levont adóelőleget ki kell egészítenie, az adót május 20-áig kell megfizetnie. Az adatok javítása esetén azonban az adót a NAV értesítésének kézhezvételétől számított 30 napon belül kell megfizetni. Ha a levont adóelőleg meghaladja a fizetendő adót, a különbözetet a NAV május 20-ától számítva 30 napon belül, javítás esetén pedig a javítás alapján módosított bevallásról szóló értesítés kézhezvételétől számított 30 napon belül visszautalja.

Az első bevallási határidő: február 25.

Az idén is az egyéni vállalkozóknak, az áfafizetésre kötelezett magánszemélyeknek és az áfafizetésre kötelezett őstermelőknek kell először vallaniuk. Nekik február 25-éig kell beküldeniük az szja-bevallást és befizetniük személyi jövedelemadójukat.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2013. február 14.
Egy recepciós munkatárs a Microsoft Magyarország Kft. székházában, a főváros II. kerületében, a Graphisoft parkban 2013. február 14-én. A magyar kormány és a Microsoft Magyarország Kft. tavaly decemberben kötött stratégiai együttműködési megállapodást.
MTI Fotó: Bruzák Noémi
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.