Üzleti tippek

Még jobban belenéz a számítógépekbe a NAV

Sipos Anikó
Sipos Anikó

gazdasági újságíró. 2014. 01. 15. 10:38

Szakértők szerint feleslegesen aggódnak egy januári törvénymódosítás miatt azok a cégek, amelyek összetett vállalatirányítási rendszereket (ERP) használnak.

Korábban a témában:

Az adóhatóságnak januártól jogában áll az ellenőrzés során is betekinteni a vállalkozásoknál működő informatikai rendszerekbe, ott lekérdezéseket futtatni, illetve a teljes adatállományokat logikai és tartalmi ellenőrzés alá vetni – hívta fel a figyelmet a vállalati rendszereket fejlesztő ProgAdat Kft. vezetője.

Végh Ferenc szerint ezt néhányan fenyegetésként érzékelik, holott eddig is vizsgálták a hatóságok az IT-rendszereket és az általuk feldolgozott adatokat. Most tehát csak törvényi szintre emelték a gyakorlatot.

A szakértő ugyanakkor hozzátette: félnivalója inkább annak van, aki nem használ megfelelő ERP-rendszert. A szoftver adott esetben éppen a hibázás lehetőségét zárja ki azáltal, hogy sablonokkal dolgozik. Ráadásul, aki zárt rendszerben kezeli az ügyviteli folyamatait, és az analitikus rendszereit (mint például a kereskedelmit) hozzákapcsolja az ügyviteli rendszeréhez, annak nincs mitől tartania.

Sok esetben érkezik kérés egy-egy adóvizsgálat során, hogy készüljön mentés a bizonylati adatokról olyan formátumban, amelyeket a hatóság is fel tud használni. Egy megfelelő ERP-rendszer lehetővé teszi ezt, például a könyvvizsgálói programokba is tud adatokat exportálni. Abban az esetben pedig, amikor az adóhatóság egyedi táblázatok kitöltését kéri a társaságoktól, azt a tanácsadók akár azonnal, távfelügyeleti módszerrel is meg tudják oldani. Végh Ferenc szerint a cégvezetők akkor nézhetnek nyugodtan a vizsgálatok elé, ha a vállalatirányítási rendszerük rugalmasan paraméterezhető és teljes mértékben integrált az analitikus rendszerekkel.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.