Üzleti tippek

Közeledik a határidő! Az olcsóbb áramért most érdemes váltani

Legkésőbb december 10-éig köthetik meg a vállalkozások a jövő évi áramszerződésüket.

„A villamosenergia-szektorban a versenypiac indulásakor, 2008-ban az átszerződéseknél még november 25-e volt a határidő, aztán később a jogszabály változásával ez december 10-ére tolódott el. Ez az utolsó nap, amikor az új áramkereskedőnek be kell jelentenie az elosztó felé, hogy milyen cégek lesznek a mérlegkörében 2014. január elsejétől. Ezt követően normál bejelentési móddal már nem lehet végigvinni a módosítást” – összegezte Balázsi Csaba, az ELMŰ értékesítési osztályvezetője.

Ahány vállalkozás, annyi váltás

A határozott idejű szerződéssel rendelkező cégek többségénél az áramszerződés 2013. december 31-én jár le. Esetükben előfordulhat, hogy ha nem kötik meg időben a jövő évi szerződést, akkor január első napjaiban ellátatlanul maradnak. Késlekedés esetén még bizonyos esetekben rendkívüli bejelentéssel lehet élni.

A határozatlan idejű szerződéssel rendelkező  ügyfelek viszont váltás vagy módosítás nélkül is értelemszerűen maradnak a korábbi szolgáltatónál, így folyamatos részükre az áramszolgáltatás.

A szakértő szerint számos cégnél azért nem kötötték meg a jövő évi szerződésüket év közben vagy az átszerződési kampány kezdetekor (szeptember végén, október elején), mert akkor még nem ismerték, vagy nem tudták megbecsülni a 2014-es fogyasztásukat. Például azért, mert nem voltak még lekötve a termeléseik, vagy nem tudták, hogy lesz-e náluk technológiaváltás, ami szintén jelentősen módosíthatja az áramfogyasztást.

A határidő közeledtével viszont ezeknek a cégeknek is dönteniük kell, amiben érdemes szakértői segítséget is kérni. Például az ELMŰ-ÉMÁSZ-MÁSZ Társaságcsoport munkatársai a múltbeli és a jelenleg elérhető jövőbeli információk alapján tudnak segíteni a várható fogyasztás meghatározásában.

Az olcsóbb árak kedveztek az átszerződéseknek

Balázsi Csaba elmondta: a versenypiac indulásakor az ügyfelek 80-90 százaléka az utolsó egy hónapban szerződött, ami nagyon komoly nyomást jelentett az áramkereskedők számára. Ebből adódóan a szolgáltatók igyekeztek ezt az időszakot kicsit „széthúzni”. Idén a kedvező piaci tényezők is közrejátszottak abban, hogy sokan már a kampányidőszak előtt megkötötték a 2014-es megállapodásokat. 2013 elején ugyanis a tavalyi évhez képest is csökkentek az áramárak. Mivel senki nem tudta, hogy ez meddig maradhat így, emiatt a szolgáltatók arra ösztönözték a fogyasztókat, hogy a kedvezőbb feltételekkel már év közben szerződjenek a következő évre is.

Minek köszönhető az árcsökkenés?

Részben a válságra vezethető vissza. Nyugat-Európában ugyanis – például a kihasználatlan termelői kapacitások miatt – energiafelesleg mutatkozik, ez pedig lefelé nyomja a magyarországi árakat is. „A másik ok, hogy tőlünk nyugatabbra látványosan előtérbe került a megújuló energiatermelés. Németországban például az elmúlt néhány évben kiemelt kampányt folytattak a fotovillamos, vagyis a napenergián alapuló energiatermelés mellett. Ez pedig átstrukturálta a fogyasztói szokásokat, és jelentős erőműteljesítményt tett feleslegessé, ami szintén mérsékelte az árakat” – magyarázta az ELMŰ értékesítési osztályvezetője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik