Üzleti tippek

Meddő teljesítmény: ezt is nézze meg az áramszámlán!

A nagyvállalatok többnyire odafigyelnek az úgynevezett meddő teljesítmény csökkentésére. A kisebb vállalkozásoknál viszont gyakran előfordul, hogy figyelmen kívül hagyják ezt a pluszköltséget okozó tételt.

„Többnyire azoknál a cégeknél tapasztaljuk, hogy nem követik a meddő fogyasztást, amelyeknél nem dolgozik energetikus, és az éves fogyasztásuk nagyjából egy és néhány GWh közötti. Náluk előfordul, hogy az áramszámlát energetikai szakértő már nem nézi át, hanem a számla egyenesen a pénzügyre érkezik a könyvelendő tételek közé” – osztotta meg tapasztalatait a Magyar Áramszolgáltató Kft. (MÁSZ) értékesítési munkatársa.

Mit jelent a meddő teljesítmény?

Akkor keletkezik, ha az áram és a feszültség között fáziseltolódás áll fenn. Ez közvetlenül nem hasznosítható. A szállításnál és a transzformációnál veszteséget okoz, ezáltal csökkenti a hatásos teljesítmény átviteli kapacitását. Mivel a meddő fogyasztás a villamosenergia-hálózatot terheli, de hasznot nem hajt, törekedni kell a kompenzálására.

A meddő energia után rendszerhasználati hatósági díjat kell fizetni.

Milyen vállalkozásoknál jelentős az ilyen pluszfogyasztás?

„Jellemzően azoknál, amelyeknél sok a motorikus (villanymotor által működtetett) fogyasztó. Példaként a fénycsövek vagy irodák esetében a nagyobb klímarendszerek is megemlíthetők. Gyáraknál a futószalag, a ventilátorok vagy például az elszívó berendezés is idetartozik” – sorolta Lovász Lajos.

A szakértő elmondta: a meddő teljesítmény lecsökkentése egyszerű és látványos módja annak, hogy a vállalkozások miként vághatják vissza az áramköltségeiket. Ehhez az első lépés lehet, ha egy energetikai audit keretén belül szakértők segítségével nézik át az áramszámlát, amelyen a meddő és a lekötött teljesítmény is megtalálható. Ez utóbbiról külön cikkben itt olvashatnak.

Évente több százezer forintot is megspórolhatnak a cégek

A felesleges meddő teljesítmény általában fázisjavítással egyszerűen lecsökkenthető. Ez néhány százezer forintos beruházást jelent, amely egy-két éven belül megtérül.

A MÁSZ értékesítési munkatársa szerint előfordul, hogy a vállalkozások éves szinten akár 300-500 ezer forintot fizetnek ki feleslegesen a meddő díjra, pedig mindez az energetikai audittal és a fázisjavító berendezés kiépítésével jelentősen mérsékelhető.

A meddőenergia-kompenzálás gazdasági előnye tehát a kisebb áramköltség. A műszaki előny pedig, hogy a berendezések és a vezetékek nagyobb hatásos villamosenergia vételezését teszi lehetővé – a hálózatfejlesztés megfizetése nélkül.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik