Üzleti tippek

Az élhető jövő Fóton íródik

Milyen előnyei vannak a helyben történő energiatermelésnek? Mire elegendő egy 20 kilowatt teljesítményű szélerőmű? És hogyan kerül a napelem az istálló tetejére? A kérdésekre az Élhető Jövő Parkban találtuk meg a választ.

Kevés magyarországi település büszkélkedhet olyan kivételes létesítménnyel, mint Fót. A helyi lovasterápiás központ ugyanis mára csaknem teljesen függetlenné vált a közüzemi villamos hálózattól, energiaellátásáról az ELMŰ-ÉMÁSZ Társaságcsoport által telepített, megújuló energiaforrásokat hasznosító berendezések gondoskodnak. A beruházás előkészítése és megvalósítása mintegy két évet vett igénybe, az itt szerzett tapasztalatok azonban akár a következő évtizedek fejlesztéseinek is irányt szabhatnak.

Kéz a kézben

Az ELMŰ-ÉMÁSZ és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat együttműködése hosszú évekre nyúlik vissza. A társaságcsoport rendszeresen támogatja a szolgálat munkáját, emellett pedig az utóbbi két évben rengeteg munkát fektetett a gyermekmentő szolgálat égisze alatt működő Fóti Lovasterápiás Központ területén létrehozott, Élhető Jövő Park mintaprojekt megvalósítására is.

Az energiacég auditcsoportja 2011 őszén felülvizsgálta a központ energetikai rendszerét. Ennek nyomán a takarékossági és hatékonyságnövelő javaslatokon túl felmerült annak gondolata is, hogy a létesítmény energiaellátását új alapokra helyezzék. A két szervezet vezetésének egybevágó elképzelései mentén a szakemberek mára egy valódi „energiaszigetet” alkottak, amely a helyben történő energiatermelés mintapéldájává vált. A beruházást több hónapos tervezési, előkészítési fázis előzte meg. Ennek során a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem szakmai támogatásával 2012 elején elkészült az a megvalósíthatósági tanulmány, amely az elsődleges költségbecslés alapjául is szolgált. A szakértők számos műszaki tényező mellett vizsgálták a terület földrajzi, meteorológiai adottságait is, amelyeket az energiatermelő berendezések későbbi telepítése során is figyelembe vettek.

A napos oldal

Az Élhető Jövő Parkban szinte valamennyi megújuló energiaforrás hasznosításával találkozhatunk. Az egyik leglátványosabb és legnagyobb teljesítményű berendezés a központi istálló tetején elhelyezett napelemes rendszer. A napsugárzást közvetlenül villamos energiává alakító modulok mintegy 100 négyzetméteren borítják a tető déli oldalát.

15 kilowatt fölötti teljesítményével a kiserőmű 6-8 átlagos háztartásnak elegendő energia előállítására képes. A tetőn helyezték el azokat a napkollektorokat is, amelyek a központ melegvíz-ellátása mellett részben a fűtésről is gondoskodnak.

A szél és víz ereje

A park hasonlóan nagy kapacitású és legszembetűnőbb eleme az a szélerőmű, amely méreteiben ugyan eltér az idehaza is egyre gyakoribbá váló turbináktól, de 20 kilowattos teljesítményével a központ energiaellátásának jelentős részét biztosítja. Hatékonysága részben abban rejlik, hogy már igen alacsony szélsebesség mellett is működőképes.

A park mellett folyó Mogyoródi-patak szinte tálcán kínálta a lehetőséget, hogy a víz energiáját is a helyi áramellátás szolgálatába állítsák. A mederben elhelyezett törpe vízerőmű rászolgál az elnevezésre: a turbina magassága alig 70 centiméter, tömege nem éri el a 20 kilogrammot. A környezetbarát, vörösfenyőből készült vízterelő szerkezetnek köszönhetően mégis szorgosan termeli a wattokat, amelyeket közvetlenül a park kisfeszültségű hálózatába táplál.

A láthatatlan energia

Létezik egy energiaforrás, amely a napsugárzáshoz vagy a szélhez hasonlóan láthatatlan, mégis folyamatosan jelen van mindenhol, és sokan nem is sejtik, micsoda értéket rejt magában. Ez nem más, mint maga a levegő, amelynek hőjét úgynevezett levegő-víz rendszerű hőszivattyú alakítja igény szerint fűtési vagy hűtési energiává. Hatékonyságát mutatja, hogy a felvett villamos teljesítménynek hozzávetőleg négyszeresét képes hő formájában átadni. A látogatóközpontba telepített egység az épület padlója alatti csőrendszerhez kapcsolódik, és az intelligens vezérlés révén nyáron hűtésre, télen pedig fűtésre is alkalmas.

E-autók és villanykutak

Ezt olvasta?

A jövő közlekedése sokak reményei szerint a villamos meghajtású járművekről szól. Ennek jegyében az Élhető Jövő Park sem maradhatott „villanykút” nélkül, hiszen az ELMŰ-ÉMÁSZ évek óta aktívan részt vállal az elektromos mobilitás hazai népszerűsítésében.

A töltőoszlopnál és a falitöltőnél egyszerre három e-autó feltöltése lehetséges – akár másfél óra alatt. A környezettudatos látogatónak tehát nincs más dolga, mint csatlakoztatni a villanyautóját, és mire körbesétál a terepen, ismét teli akkuval indulhat útnak.

És a szélcsendes éjszakák?

Okkal merül fel a kérdés: szép és jó, hogy a nap, a szél és a víz helyben termeli meg a központ számára szükséges energiát, de mi történik, ha éppen nem süt, nem fúj, kiszáradt…? A megoldást egy szabályozható akkumulátoros energiatermelő-visszatápláló rendszer formájában szállította az áramszolgáltató.

A nagyjából kétszáz darab akkuból álló egység alacsony hálózati terhelés idején eltárolja a fel nem használt villamos energiát, szükség esetén pedig azonnal képes azt visszatáplálni. Ezáltal válik a létesítmény valóban függetlenné a közüzemi hálózattól és az időjárási viszonyoktól is.

Intelligens rendszerek

Az energiatermelés ingadozására, illetve a biztonságos ellátás iránti igényre intelligens energiafelügyeleti rendszer kialakításával válaszoltak a projekt megálmodói. A szélerőműtől a napelemeken át a hőszivattyúig valamennyi egység egy informatikai hálózathoz kapcsolódik. Ennek segítségével nemcsak az aktuális adatok állnak a szakemberek rendelkezésére, hanem távvezérléssel működtethetők, egyedileg szabályozhatók is a berendezések. Az információk ezen felül értékes kutatási „alapanyagot” biztosítanak azoknak az egyetemi oktatóknak és hallgatóknak, akik intelligens energetikai rendszerek, úgynevezett smart hálózatok tervezésén, tökéletesítésén dolgoznak.

Várják a látogatókat és a kutatókat is!

Az Élhető Jövő Park Magyarországon úttörő kezdeményezésnek számít. Amellett, hogy a kedvezményezett Lovasterápiás Központ a helyben történő energiatermelés valamennyi előnyét élvezheti, komoly szakmai referenciát jelent az ELMŰ-ÉMÁSZ Társaságcsoport számára is.

A projekt azonban csak úgy válhat valódi mintává, az okos hálózatok előfutárává, ha az a nagyközönség, a szakmabeliek és a tudományos munkát végzők számára is nyitott. Ezt a célt szolgálja a park látogatóközpontja, amely tematikus információk és látványos installációk segítségével vezeti végig az érdeklődőket a megújuló energiák, a decentralizált energiatermelés, az energiatároló berendezések, az okos hálózatok vagy az elektromos mobilitás világában.

Az épületben több számítógépes munkaállomás áll az egyetemi hallgatók és kutatók rendelkezésére. Ezeken nyomon követhető és modellezhető a helyi rendszer működése is.

Az Élhető Jövő Park makettje az Energia Pont bemutatóteremben és tanácsadó irodában tekinthető meg.

A cikk az Energia Magazin novemberi számában is megjelent.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik