Üzleti tippek

Szerverek gombnyomásra – Ezt tudja a magyar felhő

Gyökeres átalakulásnak lehetünk szemtanúi az üzleti informatikában. Az IT-felhőknek köszönhetően ugyanis költséges beruházások helyett a cégek bérelhető, havidíjas megoldásokkal is fejleszthetik a rendszereiket. Az Invitel felhőalapú szolgáltatásával, az InviClouddal például bármilyen vállalkozás 5-10 perc alatt szerverkapacitáshoz juthat.

„Természetesen a nemzetközi trendekhez képest idehaza még óvatosabb nyitás figyelhető meg, de ügyfeleink között egyre többen érdeklődnek a ‘felhősítés’ iránt. A visszajelzésekből úgy látjuk, hogy sokak számára előnyt jelent, ha a szolgáltatás központja Magyarországon található. Az InviCloud szervereit Budapesten a Kozma utcai DataCenterben helyeztük el. Az adatközpontot előzetes egyeztetés alapján meg is nézhetik az érdeklődők” – mondta az FN24-nek Mártha Imre, az Invitel operatív főigazgatója.

Egy tavalyi felmérés szerint a hazai kis- és középvállalkozások 3 százaléka használ felhőalapú szolgáltatásokat, és körülbelül dupla ennyi cég tervezi ezt a jövőben. A nagyvállalatoknak nagyjából a 8 százaléka nyitott már a cloud computing felé.

„Az Invitel tapasztalatai szerint a kisvállalkozások – például web- és szoftverfejlesztők – leginkább a napi működéshez szükséges szerver-infrastruktúrát bérlik. Mivel az előfizetett kapacitás rugalmasan változtatható, így azt dinamikusan az üzleti környezethez, a megrendeléseikhez és a határidős munkáikhoz tudják igazítani. A nagyvállalatok többnyire a megnövekedett kapacitásigényeikhez vagy tesztkörnyezet biztosítására használnak ilyen szolgáltatásokat. A ‘felhők előtti’ időkben a tesztkörnyezet kiépítése rendkívül költséges volt a cégek számára, hiszen akár duplikálniuk is kellett a kapacitásaikat. Ennek a költségvonzata pedig érthetően sokszorosa volt a mai bérelhető megoldásoknak” – fejtette ki a szakember.

A magyar felhő előnyei

Az InviCloudot magyar nyelvű weblapon keresztül lehet megrendelni, a szerződés és az ügyfélszolgálat is magyar nyelvű, az elszámolás és a számlázás pedig forintalapú. A szolgáltatás magyarországi adatközpontban működik, így az adatok határon belül maradnak.

Kisokos az InviCloudhoz

A megrendelés tényleg csak néhány kattintás?

Igen, először az InviCloud.hu oldalon be kell állítani a megvásárolni kívánt kapacitás (szerver) paramétereit és a kiegészítő szolgáltatásokat. Ezt követi a céges regisztráció. A virtuális szerver akár 5-10 perc alatt is beüzemelhető bankkártyás fizetés esetén, vagy utólagos teljesítésnél, ha az előfizető már az Invitel üzleti ügyfele. Ha a megrendelő új ügyfél, és az utólagos fizetést választotta, akkor a céges papírok postai beérkezése után élesíthető a szolgáltatás. Ez a regisztrációtól számítva általában 1-2 munkanapot jelent.

A megvásárolt virtuális erőforrás a weboldalon – szintén néhány kattintással – módosítható, menedzselhető.

Milyen technikai felkészültség kell hozzá?

Az InviCloud rendszerében egyszerűen és gyorsan hozhat létre szervereket. Mindez nem igényel speciális tudást, de a saját szervereiért a megrendelő felel, így legalább alapszintű informatikai ismeretek szükségesek.

Kell külön képzést tartani a munkatársaknak?

Nem szükséges. Az InviCloud.hu-n megtalálható az egyes menüpontok és funkciók részletes leírása, emellett folyamatosan bővül a Gyakori kérdések (GYIK) menüpont, és bemutató videók is segítik a munkát. Ezen túl pedig magyar nyelvű támogatást is biztosít az Invitel.

Egy hónapra is kérhető ilyen szerver?

Igen. Ezért is lehetséges a bankkártyás fizetés, amivel akár vasárnap hajnalban is beüzemelhető a virtuális szerver. Ez a normál beszerzéseknél szinte elképzelhetetlen. Sok vállalkozás csak időszakosan bérel felhőalapú erőforrást, így számukra kiemelten fontos, hogy 0-24-ben bármikor megrendelhetik a szükséges kapacitást.

(x)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik