Üzleti tippek

A kedvezőbb áramtarifáért most érdemes váltani

Elindult az őszi átszerződési kampány. A vállalkozások ebben az időszakban köthetik meg a kedvezményes jövő évi áramszerződésüket. A gördülékeny szolgáltatóváltáshoz érdemes az ajánlatkéréseket már most elkezdeni, de előtte nézze át a legfontosabb szabályokat.

Magyarországon 2008 óta valamennyi fogyasztó szabadon választhatja meg az energiakereskedőjét. A kereskedőváltást a felhasználó saját maga is lebonyolíthatja, de a jellemzőbb piaci gyakorlat mégsem ez. Sokkal gyakoribb, hogy megbízás alapján az a villamosenergia-kereskedő intézi a váltást, amellyel a fogyasztó a jövő évi áramszerződését szeretné megkötni.

Ha a felhasználó kereskedőt vált, akkor a korábbi áramvásárlási szerződését az abban foglalt felmondási feltételek alapján mondhatja fel.

5, 21 és 30 nap: ezekre a határidőkre figyeljen!

Az egyetemes áramszolgáltatásra jogosult felhasználó 30 napos határidővel mondhatja fel a szerződését. A szabadpiacon jellemzők a határozott időre kötött, tipikusan éves szerződések. Ezek a szállítási időszak alatt általában jogszerűen rendes felmondással nem szüntethetőek meg, viszont a lejártuk előtt már lehetőség van a következő időszakra vonatkozó új szerződés megkötésére – akár a régi, akár egy új kereskedővel.

Ha a kereskedőváltás létrejön, akkor a hálózatot fenntartó elosztói engedélyes „személye” változatlan marad, csak a kereskedő cég lesz más, amely az energiaszámlát kiállítja.

A felmondást a felhasználó írásban teheti meg a kereskedő felé. Ekkor a korábbi villamosenergia-kereskedő köteles a felmondást követő 5 napon belül írásban értesítést küldeni a fogyasztónak (ha az új kereskedő jár el megbízottként, akkor az új kereskedőnek). Az értesítés tartalmazza a felmondás visszaigazolását, és a szerződés megszűnésének időpontját.

Bár kereskedőváltás esetén a hálózati engedélyes személyében nem következik be változás, de számára is értesítést kell küldeni. Ennek a menete: a fenti értesítéssel egy időben a régi kereskedő értesíti a hálózati engedélyest a korábbi szerződés megszűnésének időpontjáról. Továbbá az új kereskedő köteles haladéktalanul (de legkésőbb az új szerződés kezdő időpontja előtt legalább 21 nappal korábban) bejelenteni az új szerződés hatálybalépését a hálózati engedélyesnek.

Ha a felhasználónak határozott idejű szerződése van (korábban ilyet kötött egy kereskedővel), szerződése megszűnése előtt – ha nem kívánja korábbi szerződését meghosszabbítani – 30 nappal köteles a kereskedőváltást a „régi” áramkereskedőjének bejelenteni.

Energia24-tippek

Érdemes már szeptember-októberben lépni

Ha például naptári évhez kötött, éves szerződés van érvényben, akkor célszerű a kereskedőváltás folyamatát (például az új ajánlatok beszerzését) már szeptemberben elkezdeni. Az új szerződést pedig november közepéig érdemes megkötni ahhoz, hogy a váltás gördülékeny legyen. Ha a jelenlegi kereskedővel köt új szerződést a felhasználó, akkor nyilvánvalóan nincs a hálózati engedélyes felé bejelentési kötelezettsége.

Díjmentes a váltás

Ha villamosenergia-kereskedőt kíván váltani, annak lebonyolítását az érintett engedélyesek térítésmentesen végzik. Tehát ezzel összefüggésben a villamosenergia-kereskedő és hálózati engedélyes nem számíthat fel díjakat.

Áramügynökök a piacon Kerülje el a csapdákat!

Közvetítők esetében kiemelten fontos a fokozott körültekintés. A leggyakoribb buktatókról itt olvashat.

A cikk dr. Szuchy Róbert Energia Trend Magazinban megjelent összefoglalója alapján készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik