Üzleti tippek

Duplázott a vízerőmű

Megduplázta villamosenergia-termelő kapacitását a felsődobszai vízerőmű. A fejlesztéssel csökkenhet Magyarország szén-dioxid-kibocsátása.

Közel 1MW-ra nőtt a 100 éves felsődobszai vízerőmű kapacitása. A borsodi településen, a Hernád torkolatától 84 kilométerre lévő áramtermelő egységet 1906-ban kezdték építeni, és hat évvel később helyezték üzembe, 2 darab 220 kW teljesítményű turbinával. Az első gépészeti és villamos berendezéseket a Ganz és Társa szállította.

Az erőmű az 1945 utáni évtizedekben került az ÉMÁSZ tulajdonába, majd 2009-ben műemlékké nyilvánították.  Az energiatermelés mellett az volt a cél, hogy megmaradjon a muzeális értékű ipari egység. A felújításra szoruló erőmű üzemeltetését 2004-ben a Sinergy Kft. vette át.

A tulajdonos ÉMÁSZ és az üzemeltető Sinergy Kft. 2010-ben döntött a teljesítménynövelő átépítés mellett. A több mint 900 millió forintos beruházás keretében korszerű turbinák építettek be.

„Az új turbináknak és a Hernád vízének köszönhetően csökkenni fog a szén-dioxid-kibocsátás Magyarországon, hiszen egy megújuló energiaforrásra építve növeltük a villamosenergia-termelésünket” – hívta fel a figyelmet a zöld előnyökre a Sinergy Kft. ügyvezető igazgatója.

Papp András hozzátette: a most átadott beruházást várhatóan több, a régióban tervezett megújuló energiaforrás alapú projekt is követi. A cég ezzel kapcsolatban év elején több pályázatot is benyújtott.

A felsődobszai beruházást nagyjából 376 millió forinttal támogatta a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretein belül az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a hazai központi költségvetési előirányzat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik