Üzleti tippek

Iskolapadba ülhetnek a költségvetéssel foglalkozó vezetők

Már nem elég a pénzügyi-számviteli diploma. A Saldo szakértője szerint várhatóan a kisebb önkormányzatoknál okozhat gondot a módosítás.

Januártól szigorították a költségvetési szervek gazdasági vezetőire vonatkozó előírásokat. Ezentúl a felsőfokú pénzügyi-számviteli végzettség mellé ugyanis egy államilag elismert szakképesítés is szükséges. Ilyen lehet az okleveles könyvvizsgálói vagy az államháztartási mérlegképes könyvelői képzés. 5 éves igazolt szakmai gyakorlat esetén viszont elegendő a „sima” (vállalkozói szakos) mérlegképes könyvelői képesítés is – magyarázta az FN24-nek Murvai László, a Saldo Pénzügyi Tanácsadó és Informatikai Zrt. felnőttképzési igazgatója.

A szakértő szerint a jelentős szigorítás vélhetően azoknak a kisebb önkormányzatoknak okozhat nehézséget, amelyeknél a gazdasági vezetők továbbképzésére van szükség, ám ezt a szűkös anyagi forrásokból nem tudják finanszírozni. További problémát jelenthet, hogy a jelenlegi szabályok szerint nincs lehetőség átmeneti mentességre. Ehhez korábban elegendő volt, hogyha például az érintett a tanulmányait már megkezdte. (A 2012. december 31-ig adott mentesség viszont továbbra is érvényes. Kivéve, ha a gazdasági vezető nem fejezi be a tanulmányait.)

Bár – átmeneti rendelkezések hiányában – már kezdeményezni kellett volna a „hiányos” képesítéssel rendelkezők felmentését, de a költségvetési szervek működésének fenntartása miatt erre valószínűleg egyelőre nem kerül sor. Ezzel együtt az érintett vezetőknek érdemes mihamarabb belekezdeniük a szükséges képesítés megszerzésébe. Ez azért is fontos, mert most még a jelenlegi szabályok szerint alacsony óraszámmal tudják elvégezni a tanfolyamot – javasolta Murvai László.

Így szól a kormányrendelet
A költségvetési szerv gazdasági vezetője:

– irányítja és ellenőrzi a gazdasági szervezetet,

– felelős a költségvetési szerv működtetésével, üzemeltetésével, a beruházásokkal, a vagyon használatával, hasznosításával, védelmével kapcsolatos feladatok ellátásáért,

– a költségvetési szerv előirányzatai esetében ellátja a tervezési, gazdálkodási, finanszírozási, adatszolgáltatási és beszámolási feladatokat,

– iránymutatást ad a költségvetési szerv más szervezeti egységéhez beosztott – a tervezéssel, gazdálkodással, finanszírozással, adatszolgáltatással és beszámolással foglalkozó – alkalmazottaknak.

(Az államháztartási törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Kormányrendelet, röviden Ávr.)

A saját gazdasági szervezettel nem rendelkező önkormányzati hivatal (korábban polgármesteri hivatal) esetén a gazdasági feladatok ellátásáért a költségvetési szerv vezetője, azaz a jegyző felel (Ávr. 11. paragrafus 4a). Ilyenkor a jegyzőnek kell a 12. paragrafusban előírt végzettséggel rendelkeznie. Kivéve, ha a hivatali állományban dolgozik olyan személy, aki megfelel az előírt követelményeknek, és a költségvetési szerv vezetője e feladatok ellátására írásban kijelölte.

Kérdése van? Elakadt?
A Saldo regisztrált tagjai folyamatos segítséget kapnak az aktuális adószabályok értelmezéséhez és az alkalmazásához. Január végéig kedvezményesen lehet Saldo-tag, vagy feliratkozhat a tanácsadó cég hírlevelére. További információkért kattintson ide!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik