Üzleti tippek

Spórolás nagyban

Szinte alig akad olyan cég, ahol az utóbbi időben ne fogták vissza a beruházásokat. Így felértékelődtek azok az előfizethető megoldások, amelyek bár „beruházásmentesek", de mégis a legfejlettebb technológiát adják. Sok ilyennel találkozhatunk az InnoMax innovációs pályázaton is.

Az Ericssonnál például már akkor felhőszolgáltatást használtak, amikor még ez az elnevezés nem is volt ismert. Bor Tamás regionális IT igazgató szerint a gazdasági nehézségek miatt azok az innovatív szolgáltatások a kelendőek, amelyek minimális vagy „zéró” beruházást takarnak, és havi díjas konstrukcióban, tervezhető, alacsony költségek mellett igénybe vehetők. „A saját IT-rendszereknél költeni kell a kiépítésre, az üzemeltetésre, „speciális tudás” kell a szerverekhez, és akkor még ott van például a rendelkezésre állás biztosítása is 0-24-ben. Mindez teljesen feleslegesen pénzt, időt és energiát visz el. Így nálunk már évekkel ezelőtt egyértelmű volt, hogy bizonyos informatikai feladatokat inkább a profikra bízzuk, és kiszervezzük” – összegezte a szakértő a kis- és közepes vállalkozások számára is kifizetődő megoldást.

Az Ericsson nemcsak az informatika esetében döntött a cloud computing mellett, hanem a céges telekommunikációnál is szintén felhőalapú, IP-technológiára váltottak. Mindkét területen az Invitellel dolgoznak együtt már hosszú évek óta.

„80 ezer munkavállaló, 100 ország, 160 vállalat. Nem kérdés, hogy nálunk a legmodernebb belső hálózat és asztali okostelefonok kellenek, amelyekkel még a költségekből is le tudunk faragni. Az IP Center segítségével természetesen rövid számon is elérik egymást a kollégák, illetve nagy előnye, hogy az online kezelőfelületen mindenki módosíthatja a beállításait. A telefonok az internet segítségével otthonról elérhetők, így távolról is úgy használhatjuk a rendszert, mintha az irodában ülnénk. Ez akkora rugalmasságot ad a munkavégzésben, amely az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában már megszokott, de remélhetőleg idehaza is egyre elfogadottabbá válik, akár a kkv-knál is” – tette hozzá a regionális IT-igazgató.

Díjazzák az ötletelést

A szakértő szerint a kreatív ötlet nem vagy nem csak pénzkérdés, így akár az egészen apró garázscégek is labdába rúghatnak – még a mostani válságos, forráshiányos években is. Természetesen a nagyok egyszerűbb helyzetben vannak, de a gazdasági nehézségekkel, a kiélezett piaci helyzettel nekik is számolniuk kell. „Az Ericsson több mint 100 éves tapasztalatai azt igazolják, hogy még a mostaninál nagyobb válságokban is az innováció jelentette a kitörést és a versenyelőnyt, így erre most is muszáj áldozni. A kreatív ötleteket, a kimagasló szakmai tudást mi is díjazzuk: például mi vagyunk a Rátz Tanár Úr Életműdíj egyik alapítócége. Ezért is tartjuk nagyon jó ötletnek az Invitel InnoMax Díjat, amely segít abban, hogy a cégek fejlesztései sokkal nagyobb nyilvánosságot és elismerést kapjanak” – magyarázta Bor Tamás az InnoMax Klub üzleti találkozó legutóbbi rendezvényén.

Az Ericsson regionális IT-igazgatóját Sipos Anikó kérdezte a részletekről. Az interjú hossza: 7 és fél perc

Már lehet jelentkezni az InnoMax Díjra!
Az Invitel negyedik alkalommal hirdeti meg üzleti innovációs pályázatát, amelyre a kis- és közepes vállalkozások mellettt most már a nagyvállalatok is benevezhetnek. További részleteket itt olvashat. (x)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik