Üzleti tippek

Telephelyvásárlás: itt a 10 milliós tipp!

Hatalmas a ráfutás a kedvezményes uniós forrásokra.

Az Új Széchenyi Terv mikrovállalkozás fejlesztési pályázatában január végén jelent meg az a módosítás, amely alapján több, mint duplájára, 4-ről 10 millió forintra nő a vissza nem térítendő támogatás összege, a kedvezményesen felvehető hitel pedig 8 millió forint helyett akár már a 20 milliót is elérheti. Ráadásként a kedvezményezettek köre is jelentősen bővült – hangsúlyozza a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség. Szintén január végi változás, hogy az uniós forrás és a kedvezményes hitel ingatlanvásárlásra is fordítható.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

Például 20 milliós telephelyre 8 millió forint vissza nem térítendő támogatás igényelhető, 2 millió forint a 10 százalékos önrész, a többi pedig akár 10 évre szóló, kedvezményes hitelből fedezhető – magyarázták a szakértők. A konstrukció – mint minden uniós forrás – utófinanszírozott. Fontos sorvezető, hogy a vissza nem térítendő támogatással az irodának, műhelynek szánt ingatlan árának akár 45 százalékát megspórolhatják a vállalkozások.

Most érdemes beszállni

A Duna House elemzési vezetője szerint is kiváló az időzítés, ha valaki most vásárol telephelyet, és az ablakon kidobott bérleti díj helyett ingatlanba fektet. Rutai Gábor az FN24-nek elmondta, a szemfüles vállalkozók már év elején észrevették, hogy a pályázati kiírásban megemelték a támogatási maximumot, így tapasztalatai szerint már sokan lecsaptak erre a lehetőségre. A másik érv, hogy a hirdetéseket böngészők továbbra is nyomott árakkal találkoznak. Így a vétel hosszú távon befektetésnek sem rossz. A pályázati feltételek miatt egyébként a cégek leghamarabb 3 év múlva adhatják el az így megszerzett ingatlant.

A közép-magyarországi régióban már elkapkodták a pénzt

Az NFÜ-nél is óriási érdeklődést tapasztaltak az újonnan bevezetett kombinált mikrohitel iránt. Eddig több, mint 4100 pályázat érkezett a fejlesztési ügynökséghez. A közép-magyarországi régióban, ahol kkv-k különösen nagy arányban működnek, akkora igény mutatkozott a kiírások iránt, hogy a beadott igénylések már most elérték a rendelkezésre álló források mértékét. A vissza nem térítendő támogatásoknál ez a keret 3 milliárd forint volt.

Frissítés: Közép-Magyarországon a pályázók többszörösen túligényelték a rendelkezésre álló keretet, így ebben a régióban áprilisban több pályázati kiírást is felfüggesztett az NFÜ.

Az ország többi régiójában viszont egyelőre kényelmesen labdába rúghatnak a cégek, hiszen ott még az összesen 15 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatásnak kevesebb, mint a harmadát kötötték le.

A fogorvosok is ezt ajánlják

Az FN24 által megkérdezett pályázati szakértő is megerősítette, a náluk érdeklődő kiscégeknél is toptéma a telephelyvásárlás. Ezt követi az orvosok és fogorvosok eszközbeszerzése, valamint az informatikai beruházás, így például a weblapfejlesztés.

Pályázati kisokos
A pályázók legfeljebb 9 fős mikrovállalkozások lehetnek. A szükséges önerő 10 százalék. Az igénylők körének bővítését segíti, hogy eltörlésre került az árbevételi korlát, 200 millió forintos felső határa.
A pályázat beadási határideje eredetileg tavaly év vége lett volna, de ezt időközben már 2012. december 31-ig meghosszabbították.

Kezdőcégeknek is van üzleti tippünk: Költözzön a garázsba! A nagyvállalatok is így kezdték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik