Üzleti tippek

Telephelyvásárlás: itt a 10 milliós tipp!

Sipos Anikó
Sipos Anikó

újságíró. 2012. 03. 29. 16:19

Hatalmas a ráfutás a kedvezményes uniós forrásokra.

Korábban a témában:

Az Új Széchenyi Terv mikrovállalkozás fejlesztési pályázatában január végén jelent meg az a módosítás, amely alapján több, mint duplájára, 4-ről 10 millió forintra nő a vissza nem térítendő támogatás összege, a kedvezményesen felvehető hitel pedig 8 millió forint helyett akár már a 20 milliót is elérheti. Ráadásként a kedvezményezettek köre is jelentősen bővült – hangsúlyozza a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség. Szintén január végi változás, hogy az uniós forrás és a kedvezményes hitel ingatlanvásárlásra is fordítható.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

Például 20 milliós telephelyre 8 millió forint vissza nem térítendő támogatás igényelhető, 2 millió forint a 10 százalékos önrész, a többi pedig akár 10 évre szóló, kedvezményes hitelből fedezhető – magyarázták a szakértők. A konstrukció – mint minden uniós forrás – utófinanszírozott. Fontos sorvezető, hogy a vissza nem térítendő támogatással az irodának, műhelynek szánt ingatlan árának akár 45 százalékát megspórolhatják a vállalkozások.

Most érdemes beszállni

A Duna House elemzési vezetője szerint is kiváló az időzítés, ha valaki most vásárol telephelyet, és az ablakon kidobott bérleti díj helyett ingatlanba fektet. Rutai Gábor az FN24-nek elmondta, a szemfüles vállalkozók már év elején észrevették, hogy a pályázati kiírásban megemelték a támogatási maximumot, így tapasztalatai szerint már sokan lecsaptak erre a lehetőségre. A másik érv, hogy a hirdetéseket böngészők továbbra is nyomott árakkal találkoznak. Így a vétel hosszú távon befektetésnek sem rossz. A pályázati feltételek miatt egyébként a cégek leghamarabb 3 év múlva adhatják el az így megszerzett ingatlant.

A közép-magyarországi régióban már elkapkodták a pénzt

Az NFÜ-nél is óriási érdeklődést tapasztaltak az újonnan bevezetett kombinált mikrohitel iránt. Eddig több, mint 4100 pályázat érkezett a fejlesztési ügynökséghez. A közép-magyarországi régióban, ahol kkv-k különösen nagy arányban működnek, akkora igény mutatkozott a kiírások iránt, hogy a beadott igénylések már most elérték a rendelkezésre álló források mértékét. A vissza nem térítendő támogatásoknál ez a keret 3 milliárd forint volt.

Frissítés: Közép-Magyarországon a pályázók többszörösen túligényelték a rendelkezésre álló keretet, így ebben a régióban áprilisban több pályázati kiírást is felfüggesztett az NFÜ.

Az ország többi régiójában viszont egyelőre kényelmesen labdába rúghatnak a cégek, hiszen ott még az összesen 15 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatásnak kevesebb, mint a harmadát kötötték le.

A fogorvosok is ezt ajánlják

Az FN24 által megkérdezett pályázati szakértő is megerősítette, a náluk érdeklődő kiscégeknél is toptéma a telephelyvásárlás. Ezt követi az orvosok és fogorvosok eszközbeszerzése, valamint az informatikai beruházás, így például a weblapfejlesztés.

Pályázati kisokos
A pályázók legfeljebb 9 fős mikrovállalkozások lehetnek. A szükséges önerő 10 százalék. Az igénylők körének bővítését segíti, hogy eltörlésre került az árbevételi korlát, 200 millió forintos felső határa.
A pályázat beadási határideje eredetileg tavaly év vége lett volna, de ezt időközben már 2012. december 31-ig meghosszabbították.

Kezdőcégeknek is van üzleti tippünk: Költözzön a garázsba! A nagyvállalatok is így kezdték.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Cropped image of young couple is lying on bed. Close up of male and female feet. Loving couple is lying on bed under blanket covered by small red paper hearts. Saint Valentines Day.

Minden, amitől jobb lehet a szex

Budapest, 2017. július 29.
A későbbi második helyezett Hosszú Katinka a női 200 méteres hátúszás döntője előtt a 17. vizes világbajnokságon a Duna Arénában 2017. július 29-én.
MTI Fotó: Illyés Tibor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.