Üzleti tippek

Felfüggeszti a VÉSZ a Lidl-blokádot

A német nagykövetség közvetítésével tárgyalások kezdődtek a Lidl és a VÉSZ között. A VÉSZ felfüggeszti a Lidl-blokádot. Az MMV azt szeretné: a kormány is kapcsolódjon be a tárgyalásba.

A Vállalkozások Érdekvédelmi Szövetsége (VÉSZ) kedden felfüggeszti a Lidl elleni blokádot. Éliás Ádám elnök azt mondta az FN24-nek: kedden a székesfehérvári, szerdán pedig a szigetszentmiklósi logisztikai központnál szüntetik meg a félpályás útlezárást.

A blokádot azért oldják fel, mert a német nagykövetség közvetítésével úgy tűnik, végre megegyezés születhet a Bécsi úti Lidl építkezésen kifizetetlen 6 alvállalkozó ügyében. Az alvállalkozóknak nem a Lidl tartozik, az áruházlánc minden számláját rendezte. Viszont az időközben felszámolás alá került fővállalkozó Gropius Zrt. 140 millió forinttal maradt adósuk (semmit nem fizetett nekik).

A VÉSZ azért közvetlenül a Lidltől kérte az alvállalkozói díjak kifizetését, mert úgy gondolták, a garanciális visszatartásból (amelynek összege hasonló) kifizethetné a lánc az alvállalkozókat. A Lidl viszont el akarta kerülni, hogy kétszer kelljen fizetnie. Tárgyalásaik nem vezettek eredményre, ezért vette a logisztikai központokat blokád alá a VÉSZ több mint egy hónapja, illetve vezetett be később félpályás útlezárást.

A nagykövetség közvetítését a Lidl kérte, s múlt kedden volt az első tárgyalás. A tárgyaláson Uwe Koch követségi tanácsos tájékozódott róla, milyen általános és konkrét okok miatt nem kapták meg az alvállalkozók a pénzüket. A felek komolyan gondolják a megegyezést, s Éliás Ádám szerint van esély rá, hogy még a hét közepén megállapodás szülessen.

A karácsonyi ünnepekre a VÉSZ mindenképpen fel akarta függeszteni a blokádot, de ezt a tárgyalásokra tekintettel előrehozták – tudtuk meg az elnöktől.

December 21-én viszont demonstrációt tartanak Budapesten, a Kossuth téren, ahová rendőri felvezetés mellett a szigetszentmiklósi Lidl logisztikai központtól érkezik az autókonvoj. A demonstráción petíciót adnak át az Országgyűlés elnökének, a miniszterelnöknek és a parlamenti pártok frakcióvezetőinek a magyar gazdaságot a nemzetközi pénzügyi válságnál súlyosabban érintő lánctartozások okainak kiküszöbölése, a folyamatban lévő ügyek orvoslása érdekében.

Éliás Ádám az MTI-nek  hangsúlyozta: a december 21-ei demonstrációval a lánctartozások megoldására kívánják felhívni a figyelmet.

MMV: A kormány is kapcsolódjon be a tárgyalásba

A Mozgalom a Magyar Vállalkozásokért (MMV) szerint reményt kelt, hogy a német nagykövetség egyeztetést kezdeményezett az áruházlánc, illetve a károsult alvállalkozókat képviselő VÉSZ vezetősége között. Hiányolják azonban, hogy a megoldás elősegítéséhez az érdekképviseleti szervezetek, kamarák (VOSZ, ÉVOSZ, IPOSZ képviselői) vagy akár a szakszervezeti vezetők nem járulnak hozzá, eddig nem tettek érdemi lépéseket a magyar vállalkozások védelmében. „Érthetetlennek és megdöbbentőnek tartjuk azt a közönyt, amely az érdemi munkát végző és foglalkoztató építőipari vállalkozások túlélésért folytatott küzdelmét övezi” – írják közleményükben.

2011. elején készítettek egy felmérést, amelyből kiderült: az érdekképviseletek megítélése rendkívül negatív, a válaszadók 82,4 százaléka jelezte, hogy szerinte az építőiparban kialakult helyzetért felelősség terheli a különböző érdekvédelmi szervezeteket is. Úgy vélték, hogy az érdemi segítséget elmulasztva asszisztáltak a munkát elvégző vállalkozások szisztematikus tönkre tételéhez, a vállalkozói környezet lezüllesztéséhez.

Az MMV szerint a német nagykövetség a tárgyalási szándék kinyilvánításával jelezte, hogy érdekelt a kialakult patthelyzet megoldásában. A mozgalom képviselői azt gondolják, hogy a magyar kormány és társadalom hatványozottan érdekelt a teljesítő vállalkozások megmentésében, ezért üdvözölnék, ha a tárgyalási folyamatokba a kormány gazdaságpolitikusai is bekapcsolódnának.

„A Lidl-ügy a jéghegy csúcsa, a magyar gazdaság jövője szempontjából elviselhetetlen mértékben számolódnak fel önhibájukon kívül az építőipar mellett a mezőgazdaságban, kereskedelemben és a többi ágazatban is hazai mikró, kis- és közepes vállalkozások” – közölte az MMV, amely azonnali és érdemi intézkedést követel a belső gazdaság beindítására és jó minőségű, termelő munkahelyek megfelelő számú létrehozására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik