Üzleti tippek

A Lidl fizetne, de csak egyszer

Hétfő este tárgyaltak egymással a vállalkozók és a Lidl, a 170 millió letétben. A Lidl fizetne, de csak ha megvannak a jogi garanciák.

A Lidl szeretné, hogy rendeződjön a Bécsi úti áruházuk építésén dolgozó alvállalkozók pénze. Ezért nyitott arra, hogy a hétfőn általa ügyvédi letétbe helyezett 170 millió forintot kifizesse a (felszámolás alá került) fővállalkozó Gropius helyett az alvállalkozóknak. Pedig a Lidl egyébként a Gropius felé mindent kifizetett, és szerződéses kapcsolatban csak a fővállalkozóval van. Tegnap este tárgyaltak is a hat alvállalkozóval.

Amennyiben valóban van jogi lehetőség arra, hogy az összeget a fővállalkozó helyett átutalja az áruházlánc, akkor ezt megteszik – tájékoztatta az FN24-et a Lidl jogi képviselője, Gyalog Balázs. Ehhez az is kell, hogy a Gropius felszámolója is áldását adja a tranzakcióra. Gyalog Balázs hangsúlyozta, erre azért is van feltétlenül szükség, mert (érthető módon) a Lidl mindenképpen el akarja kerülni, hogy kétszer kelljen kifizetnie a 170 millió forintot. Várhatóan szerdán beszélik meg a jogi képviselők, hogy van-e megoldás.

A Vállalkozók Érdekvédelmi Szövetsége (VÉSZ) szerint a kifizetésre van törvényes mód, követelésvásárlásnak (követelésengedményezésnek) hívják. Szerintük ezzel a megoldással élt már hasonló helyzetben a felszámoló. Éliás Ádám elnök úgy látja, komoly lépés, hogy a Lidl letétbe helyezte az összeget. Tartanak azonban attól, hogy esetleg mégis meghiúsul a kifizetés, ha az ügyvédek úgy találják, hogy nincs rá megfelelő jogi keret.

A szigetszentmiklósi logisztikai központnál most is tart a félpályás útlezárás, azt addig nem oldja fel a VÉSZ, amíg a kifizetésre sor nem kerül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik