Üzleti tippek

500 milliárdot ér az egyszerű állam

Egyszerű Állam Program néven hirdette meg a kormány 2012-re az adminisztráció-csökkentő programját. 500 milliárd forintos megtakarítást remélnek ettől.

Az Egyszerű Állam Program 114 lépésben fog megvalósulni. Ennek törvényi hátterét a jövő évben fokozatosan dolgozzák ki – mondta Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és gazdaságstratégiáért felelős államtitkára a programot bemutató sajtótájékoztatón.

A programon belül 12 kiemelt intézkedés várható, köztük az, hogy egyszerűsödik majd a foglalkoztatáshoz kapcsolódó adminisztráció, a társasági adóbevallás, bővül az elektronikus ügyintézés, életszerűbb lesz a házipénztár szabályozása, bővül az állam által biztosított nyilvános céginformációk köre és egyszerűbb lehet a pályáztatás is.

Az FN24 javaslatára – a vállalkozások tájékoztatására – a minisztérium fel fogja tenni az Egyszeruallam.hu honlapra, hogy 2012-ben pontosan milyen határidőkkel, milyen lépések várhatók.

Az államtitkár szerint az adminisztráció-csökkentés nemcsak a vállalkozásoknak, hanem az államnak is jó lehet azáltal, hogy a hatására a vállalkozások bővíthetik a foglalkoztatást, növekedésnek indulhatnak, így több adót fizethetnek. A minisztérium konzervatív becslése szerint azzal, hogy az adminisztrációcsökkentéssel 500 milliárddal több marad a vállalkozásoknál, 100 ezer legális munkahely jöhet létre, a költségvetésben pizíciójában 175 milliárdos javulás lehet, a GDP hosszú távon 1,2-1,3 százalékkal nőhet és jelentősen javulhat a vállalkozások és az ország versenyképessége is.

A sajtótájékoztatón résztvevő szervezetek képviselői mind támogatták a programot, de volt néhány észrevételük is. Vadász György, az OKISZ ügyvezető társelnöke és Szendrey Szilvia, a Joint Venture Szövetség ügyvezető igazgatója például arra hívta fel a figyelmet, hogy az adminisztrációcsökkentés mellett a kormány arra is ügyeljen, hogy ne alkossanak olyan új szabályokat, amelyek növelik a vállalkozások adminisztrációs terheit. Ennek kapcsán utaltak például a jövő évi bérkompenzációra, amely jelentős adminisztrációnövekedést hoz.

Cséfalvay ígéretet tett rá, hogy erre is fokozottan fognak ügyelni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik