Gazdaság

A feketekereskedelemnek kedveznek az adóváltozások

Az adórendszer még bonyolultabb lett a változások nyomán, és fényévekre van attól, hogy egy munkavállaló adóbevallása elférjen egy söralátéten.

Vámosi-Nagy Szabolcs adószakértő szerint összességében a legnagyobb probléma a kiszámíthatatlan szabályozói környezet.

A Népszabadságnak nyilatkozó cégvezetők ugyancsak azt nehezményezték, hogy összevissza rángatják őket, s külön kiemelték az eva körüli mizériát. Ugyanakkor állítják, a jelenlegi gazdasági körülmények között nem az adórendszer változása a legfontosabb meghatározója annak, hogy jövőre milyen körülmények között dolgozhatnak a vállalkozások, vagy hogy milyen lesz a cégalapítási kedv.

A piac most mindenekfelett áll, s amíg nincs kereslet, amíg stagnáló gazdaságban kell talpon maradniuk, addig hiába súlyosak a jövő évi adóváltozások, nem azok foglalkoztatják őket.

Szakértők szerint az áfa emelése miatt erősödni fog a feketekereskedelem, mivel a környező országokban lényegesen alacsonyabb – Szlovákiában és Ausztriában 20, míg Romániában 23 százalékos – az adó mértéke. A legutóbbi áfaemelés után, amikor 20-ról 25 százalékra nőtt a teher, jelentős visszaesést szenvedett el a kiskereskedelem – írja a napilap.

A parlament hétfőn késő este döntött a jövő évi adótörvényekről. A Ház 232 igen szavazattal, 78 nem ellenében fogadta el a kormány előterjesztését. A legfontosabb adózást érintő változásokról itt olvashat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik