Üzleti tippek

VÉSZ-helyzet a Lidlnél

Reggel óta félpályás útlezárással lassítják a Lidl logisztikai központ megközelítését a pénzüket követelő vállalkozók. Este talán tárgyalnak egymással.

Félpályás útlezárással folytatta ma a Vállalkozók Érdekvédelmi Szövetsége (VÉSZ) a Lidl-blokádját a szigetszentmiklósi logisztikai központnál. Az útzárat egy hónapig tarthatják fenn, rendőrségi engedéllyel. A forgalom ugyan nem bénult meg az ipari parkban az akció miatt, de jelentősen lelassult. Ezzel nemcsak a Lidl, hanem az ipari parkban lévő más cégek működését is megnehezítik a blokádolók.

Az előzmény

A Bécsi úti áruház építését a Lidl ugyan kifizette a fővállalkozónak, azonban (az azóta felszámolás alá került fővállalkozó) a Gropius hat cégnek nem fizetett. Az alvállalkozók szerint a Lidl a garanciális visszatartásból rendezhetné a követeléseiket, fizethetne közvetlenül nekik. Az áruház azonban azt mondja, erre nincs mód, mert akkor kétszer fizetne. A tét 170 millió forint.

Mivel az előzetes tárgyalások nem vezettek eredményre, még kedden blokádot hirdetett a VÉSZ, de azóta érdemi előrehaladást nem értek el. Ma este várhatóan tárgyal az áruházlánc vezetése a hat érintett alvállalkozóval (jogi képviselők jelenlétében) a lehetséges megoldásról. Ezen a tárgyaláson Éliás Ádám a VÉSZ elnöke nem lesz jelen, mert vele nem kíván tárgyalni a Lidl. Helyette az alelnök megy majd el.

Nyomásgyakorlás

A VÉSZ a nyomásgyakorlás jegyében arra szólította fel a blokáddal szimpatizálókat, hogy ne vásároljanak a Lidlben, amíg az nem fizet a vállalkozóknak. Ezenkívül az áruház székesfehérvári logisztikai központjánál is terveznek még blokádot. A kialakult helyzetről Éliás Ádám levélben tájékoztatta a Lidl németországi központját s a német sajtót is.

Az ATV ma reggeli híradójában Mándi Sándor ügyvéd úgy nyilatkozott, a VÉSZ akciója bűncselekmény (kimeríti a „kényszerítés”, „zsarolás” tényállást), és a rendőrségnek lépnie kellene ellene. Azt is elmondta, tudomása szerint a VÉSZ százalékért hajtja be a különböző tartozásokat. Éliás Ádám ezt határozottan cáfolta az FN24-nek. Azt azonban elmondta, tagdíjuk van (a költségeik fedezésére). S hozzátette: ha sikerül elérniük, hogy egy tartozást kifizessenek, akkor gyakran előfordul, hogy az érintett vállalkozó anyagi támogatást ad a VÉSZ-nek. De ez nem azt jelenti, hogy százalékért dolgoznának – nyomatékosította.

Szigetszentmiklós rendőrkapitánya hétfőtől egy hónapos fokozott ellenőrzést rendelt el a VÉSZ félpályás útlezárása idejére. A rendet és a váltakozó irányú forgalmat a rendőrség biztosítja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik