Üzleti tippek

Lidl-blokád: ki, kit véreztet ki?

Öt aktivista ragadt a Lidl-blokádon belül. Már három éjszakát töltöttek a kocsijukban, a fagyban. Leváltani nem engedik őket. Hétfőn jön a félpályás útlezárás.

A Lidl szigetszentmiklósi logisztikai központját vette blokád alá kedden a Vállalkozók Érdekvédelmi Szövetsége (VÉSZ). A blokád belső területén öten bennragadtak, leváltásukat (rendőrségi védelemmel a háta mögött) lehetetlenné tette a Lidl.


Fotó: MTI / Kovács Attila

Meg lehet-e törni az aktivistákat?

A Lidl illetékesei tegnap este már nem először elutasították el a VÉSZ elnökének (immár a rendőrség hallgatólagos támogatásával előadott) kérését, hogy emberiességi alapon engedjék a váltást. Éliás Ádám elnök hiába ígérte újra, hogy nem növelnék a létszámot, csak lecserélnék a negyedik napja folyamatosan a blokádon belül lévő társaikat, hogy melegedjenek, pihenjenek.

Szerinte az áruházlánc arra számít, hogy az öt ember előbb-utóbb csak feladja, és akkor vége lesz a blokádnak. Az aktivisták azonban úgy tudni nagyon elszántak, ha nem váltják le őket, akkor is bármeddig bent maradnak. Annyit azért sikerült már elérni, hogy legalább Éliás Ádám bármikor bemehet, rendőri kísérettel.

A tárgyalást nem sikerült elkezdeni

A VÉSZ azt szeretné elérni, hogy (az azóta csődbement fővállalkozó Gropius Zrt.) helyett a Lidl fizesse ki (a visszatartott garanciális keretből) az egyik áruház építésében részt vett 6 alvállalkozó 140 milliós követelését. A Lidl a Gropiust egyébként kifizette. Viszont a 6 alvállalkozó még semmit nem kapott a munkáért a fővállalkozótól.

A VÉSZ arról tájékozatott még minket, hogy tegnap délelőtt Lajkó Gábor, a Lidl egyik vezetője sorban felhívta telefonon az érdekelt cégek vezetőit. Tárgyalást ajánlott, két feltétellel. Az egyik, hogy Éliás Ádám nem vehet részt a tárgyalásokon, a másik, hogy a VÉSZ oldja fel a blokádot. Erre a cégvezetők nemet mondtak.

A VÉSZ szorítana az ostromon

Éliás Ádám bejelentette a Lidlnek, hogy megkezdték a székesfehérvári és a hejőkürti logisztikai központtal kapcsolatos akciók előkészítését. (Székesfehérváron kedden egy rövid ideig már volt blokád, de mivel nem volt rá engedélyük, fel kellett függeszteni.)

Tegnap a VÉSZ azt közölte lapunkkal, hogy hétfőre félpályás útlezárásra kaptak engedélyt a szigetszentmiklósi rendőrkapitányságtól. Ma ismét egyeztettek a VÉSZ és a rendőrség. Biztosan lesz hétfőn félpályás útzár – erősítette meg lapunknak Éliás Ádám. Ezzel pedig valószínűleg megközelíthetetlenné válik a Lidl, és más telephelyek is.

Az ipari parkban lévő többi cég működését egyelőre nem akadályozza a blokád. Kérdés, hogy ha a félpályás útzár megbénítja a forgalmat, akkor hogyan reagálnak majd a cégek. Valóban nyomást gyakorolnak-e a Lidlre, ahogy Éliás Ádám reméli, vagy a VÉSZ ellen fordulnak majd. A Samsung gyára mindenesetre már kereste Éliás Ádámot, hogy a hétfői útlezárásról tájékoztatást kérjen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik