Üzleti tippek

Lidl-blokád: átálltak a rendőrök

tamasne-szabo-zsuzsa
tamasne-szabo-zsuzsa

2011. 11. 16. 14:26

A pénzüket követelő építési vállalkozók Szigetszentmiklóson még tartják a blokádot. 140 milliót követelnek a Lidltől, bár nem a cég tartozik nekik. Úgy tűnik, a rendőrség nem pártatlan.

Korábban a témában:

A Vállalkozások Érdekvédelmi Szövetsége (VÉSZ) még kedden délelőtt vette blokád alá a Lidl szigetszentmiklósi és székesfehérvári logisztikai központját. Így akarják kikényszeríteni, hogy a Bécsi úti Lidl építésében részt vevő hat VÉSZ-tag alvállalkozót fizessék ki. A blokád már csak Szigetszentmiklóson áll.

lidl (lidl, )
Székesfehérváron már feladták a blokádot

Miért a Lidlnél van blokád?

A hat építési vállalkozó eddig egy fillért sem kapott a Bécsi úti Lidl építésénél végzett munkájáért. De nem a Lidl tartozik nekik, hanem a fővállalkozó Gropius ZRt. Ez a cég azonban nemrégen felszámolás alá került.

A Lidl Magyarország Bt. a Gropius felé minden fizetési kötelezettségének eleget tett, a fővállalkozó viszont nem fizette ki az alvállalkozókat. A VÉSZ ennek ellenére azért a Lidlen követeli a 140 millió forintot, mert garanciális javításokra ekkora összeget (jogszerűen) visszatartott az áruházlánc. A vállalkozók pedig úgy gondolják, ebből fizethetne nekik a multi.

Igen ám, de a garanciális visszatartásból maradó rész a felszámolót illeti. Viszont a VÉSZ elnöke szerint arra is lenne lehetőség, hogy a Lidl megvásárolja a követeléseket, és ő maga egyenlítse ki a számlákat. Éliás Ádám szerint ez már más hasonló esetben is működött.

Székesfehérváron fel kellett adni

Mivel a székesfehérvári akciót nem jelentették be előre, így az szabálysértésnek minősült. Emiatt a blokádban részt vevők (mivel nem akarták, hogy a rendőrség előállítsa őket) még tegnap elhagyták a helyszínt. A szervezővel szemben a gyülekezési joggal való visszaélés miatt indítottak eljárást – tudta meg az FN24 a Fehér Megyei Rendőr-főkapitányság (FMRF) szóvivőjétől, R. Szabó Ágnestől.

Ma viszont „útzár” alá került a Lidlhez vezető 100-150 m-es útszakasz, amit már az áruház biztonsági emberei tartottak. Megálltak az út elejénél, és semmilyen arra járó autót nem engedtek be (így helyi tudósítónkét sem), legfeljebb a dolgozókét. Ez az út egyébként az Alba Ipari Zónáé, és nem a Lidlé.Nemrégiben kaptuk a hírt, hogy már nincs útzár. A rendőrség ugyanis felvilágosította a biztonsági szolgálat embereit, hogy nincs joguk lezárni az utat – tudtuk meg R. Szabó Ágnes szóvivőtől.

lidl (lidl, )

Szigetszentmiklóson kitartanak

A Lidl szigetszentmiklósi logisztikai központjánál még ott vannak a VÉSZ-esek. Viszont úgy tűnik, mintha ott a rendőrség az áruházi biztonsági emberek pártjára állna. Legalábbis nem avatkoztak be, amikor az őrök „rátámadtak” a Vállalkozók Érdekvédelmi Szövetségének (VÉSZ) elnökére. Éliás Ádám elmondása szerint a biztonságiak lökdösték őt, de erre a rendőrség nem avatkozott be, csak tétlenül nézett, illetve a védők mellé állt.

Éliás Ádám azt is elmondta, ma többféle módon is próbáltak nyomást gyakorolni, félpályás útlezárással, élőlánccal előbb közterületen, majd a Lidl belső területén is, de a rendőrség közbeavatkozása miatt ezeket az akciókat kénytelenek voltak beszüntetni. Tegnap éjjel a blokád alatt lévő kapu helyett a Lild nyitott egy másikat. A rendőrség pedig egy darabig behajtani tilos tábla kihelyezésével próbálta távol tartani a blokádra érkező autókat (és egy darabig a gyalogosforgalmat sem engedték be).

Éjszaka a helyszínre érkezett Szigetszentmiklós polgármestere, aki a rendőrkapitánnyal a Lidl vezetőivel és a VÉSZ elnökével tárgyalva kijelentette, hogy a törvénytelenül létrehozott kaput kollégái reggel „meg fogják vizsgálni”. A polgármester azt is közölte a VÉSZ szerint, hogy „megérti, amiért a tiltakozásnak ezt a módját választották”.

Éliás Ádám tartja magát ahhoz, hogy addig nem tágítanak, amíg vagy készpénzben, vagy követelésvásárlás útján a Lidl ki nem fizeti a hat építési vállalkozó számláit.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Hajléktalanok mutatták meg féltett vagyonukat

Bavaria's State Premier Markus Soeder speaks to supporters after first exit polls were announced on public television at the Bavarian regional government building after the Bavaria state election in Munich, southern Germany, on October 14, 2018. (Photo by Christof STACHE / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.