Üzleti tippek

Lidl-blokád: átálltak a rendőrök

A pénzüket követelő építési vállalkozók Szigetszentmiklóson még tartják a blokádot. 140 milliót követelnek a Lidltől, bár nem a cég tartozik nekik. Úgy tűnik, a rendőrség nem pártatlan.

Kapcsolódó cikkek

A Vállalkozások Érdekvédelmi Szövetsége (VÉSZ) még kedden délelőtt vette blokád alá a Lidl szigetszentmiklósi és székesfehérvári logisztikai központját. Így akarják kikényszeríteni, hogy a Bécsi úti Lidl építésében részt vevő hat VÉSZ-tag alvállalkozót fizessék ki. A blokád már csak Szigetszentmiklóson áll.


Székesfehérváron már feladták a blokádot

Miért a Lidlnél van blokád?

A hat építési vállalkozó eddig egy fillért sem kapott a Bécsi úti Lidl építésénél végzett munkájáért. De nem a Lidl tartozik nekik, hanem a fővállalkozó Gropius ZRt. Ez a cég azonban nemrégen felszámolás alá került.

A Lidl Magyarország Bt. a Gropius felé minden fizetési kötelezettségének eleget tett, a fővállalkozó viszont nem fizette ki az alvállalkozókat. A VÉSZ ennek ellenére azért a Lidlen követeli a 140 millió forintot, mert garanciális javításokra ekkora összeget (jogszerűen) visszatartott az áruházlánc. A vállalkozók pedig úgy gondolják, ebből fizethetne nekik a multi.

Igen ám, de a garanciális visszatartásból maradó rész a felszámolót illeti. Viszont a VÉSZ elnöke szerint arra is lenne lehetőség, hogy a Lidl megvásárolja a követeléseket, és ő maga egyenlítse ki a számlákat. Éliás Ádám szerint ez már más hasonló esetben is működött.

Székesfehérváron fel kellett adni

Mivel a székesfehérvári akciót nem jelentették be előre, így az szabálysértésnek minősült. Emiatt a blokádban részt vevők (mivel nem akarták, hogy a rendőrség előállítsa őket) még tegnap elhagyták a helyszínt. A szervezővel szemben a gyülekezési joggal való visszaélés miatt indítottak eljárást – tudta meg az FN24 a Fehér Megyei Rendőr-főkapitányság (FMRF) szóvivőjétől, R. Szabó Ágnestől.

Ma viszont „útzár” alá került a Lidlhez vezető 100-150 m-es útszakasz, amit már az áruház biztonsági emberei tartottak. Megálltak az út elejénél, és semmilyen arra járó autót nem engedtek be (így helyi tudósítónkét sem), legfeljebb a dolgozókét. Ez az út egyébként az Alba Ipari Zónáé, és nem a Lidlé.Nemrégiben kaptuk a hírt, hogy már nincs útzár. A rendőrség ugyanis felvilágosította a biztonsági szolgálat embereit, hogy nincs joguk lezárni az utat – tudtuk meg R. Szabó Ágnes szóvivőtől.

Szigetszentmiklóson kitartanak

A Lidl szigetszentmiklósi logisztikai központjánál még ott vannak a VÉSZ-esek. Viszont úgy tűnik, mintha ott a rendőrség az áruházi biztonsági emberek pártjára állna. Legalábbis nem avatkoztak be, amikor az őrök „rátámadtak” a Vállalkozók Érdekvédelmi Szövetségének (VÉSZ) elnökére. Éliás Ádám elmondása szerint a biztonságiak lökdösték őt, de erre a rendőrség nem avatkozott be, csak tétlenül nézett, illetve a védők mellé állt.

Éliás Ádám azt is elmondta, ma többféle módon is próbáltak nyomást gyakorolni, félpályás útlezárással, élőlánccal előbb közterületen, majd a Lidl belső területén is, de a rendőrség közbeavatkozása miatt ezeket az akciókat kénytelenek voltak beszüntetni. Tegnap éjjel a blokád alatt lévő kapu helyett a Lild nyitott egy másikat. A rendőrség pedig egy darabig behajtani tilos tábla kihelyezésével próbálta távol tartani a blokádra érkező autókat (és egy darabig a gyalogosforgalmat sem engedték be).

Éjszaka a helyszínre érkezett Szigetszentmiklós polgármestere, aki a rendőrkapitánnyal a Lidl vezetőivel és a VÉSZ elnökével tárgyalva kijelentette, hogy a törvénytelenül létrehozott kaput kollégái reggel „meg fogják vizsgálni”. A polgármester azt is közölte a VÉSZ szerint, hogy „megérti, amiért a tiltakozásnak ezt a módját választották”.

Éliás Ádám tartja magát ahhoz, hogy addig nem tágítanak, amíg vagy készpénzben, vagy követelésvásárlás útján a Lidl ki nem fizeti a hat építési vállalkozó számláit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik