Üzleti tippek

Fizetne a Lidl az alvállalkozóknak

Itt a blokád vége? A Lidl letétbe helyezte a 170 millió forintot, és fizetne a fővállalkozó helyett. Egy feltétellel.

A Lidl Bécsi úti áruházának építésénél hat alvállalkozót nem fizetett ki a fővállalkozó Gropius. A Vállalkozók Érdekvédelmi Szövetsége (VÉSZ) egy hete tartja blokád alatt az áruházlánc szigetszentmiklósi logisztikai központját, hogy elérje, a garanciális keretből fizesse ki a Lidl az alvállalkozókat.

Úgy tűnik, megoldódhat végre a probléma, a Lidl ugyanis hajlik a fizetésre, amint közleményéből kiderül. Ebben hangsúlyozzák: a Lidl Magyarország Bt. a Bécsi úti áruház építésével összefüggésben a fővállalkozó Gropius Zrt.-vel áll szerződéses kapcsolatban, és kötelezettségeit maradéktalanul teljesítette. Értetlenül állnak a Vállalkozók Érdekvédelmi Szövetségének demonstrációja előtt, hiszen a szerződésben vállaltakat teljesítették a Gropius Zrt. felé.

A vállalat azonban együtt érez az alvállalkozókkal, és nyitott minden olyan törvényes megoldásra, amellyel a kialakult helyzet enyhíthető. A megoldás érdekében a Lidl hétfőn ügyvédi letétbe helyezett 170 millió forintot. A letétbe helyezett összeg a Bécsi úti áruházának építésénél a Gropius Zrt.-vel kötött vállalkozási szerződésből eredő elszámolás fedezetére és biztosítására szolgál.

A Lidl nyitott minden olyan törvényes jogi megoldásra, melyben garantált, hogy nem kényszerül kétszeri teljesítésre. Amennyiben a jogi konstrukció biztosított, az elszámolás lezárása után a letét a vállalkozói díjra jogosult alvállalkozóknak részben vagy egészben felszabadítható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik