Üzleti tippek

Mitől jó egy lobbista?

Ma a világon sok helyütt, ám különösen az átalakuló gazdaságokban értetlenség, gyanakvás, negatív megítélés jellemzi a lobbizáshoz és a lobbistákhoz való viszonyunkat.

A stabil demokráciákban, piacgazdaságokban is az érdekképviselet és érdekérvényesítés eszköztárában fontos szerepe van azoknak, akik képesek szakszerűen és hatékonyan, a törvényesség keretein belül maradva és etikusan artikulálni bizonyos fontos csoportérdekeket, akár a törvényhozás szintjéig. A törvényes lobbizás kereteit a 2006. évi XLIX. törvény, közismertebb nevén Lobbitörvény határozza meg. A törvény pontosan meghúzza a határvonalat lobbi és korrupció között, a kriminalitás írányába tolja mindazt, ami a fenti szempontok egyikének sem tud megfelelni.

A törvények és etikai normák betartása mellett a jó lobbista ismeri a hazai és nemzetközi gazdasági, szociológiai és politikai fő folyamatokat, a közigazgatást, a média működését, rendelkezik megfelelő empátiával. Jó kommunikátor, jó kapcsolatteremtő, széles ismeretségi körrel rendelkezik, beszél idegen nyelve(ke)t, és nemzetközi terepen is otthonosan mozog.

A Közép-európai Egyetem üzleti iskolája (CEU Business School) Magyarországon elsőként indított felsőfokú szakképesítést nyújtó (OKJ 61 313 01) lobbista képzést. Idén májusban harmadszor indul el a kb. 7 hónapos program, amely a professzionális és hatékony érdekérvényesítésre készíti fel azokat, akiknek feladatuk a helyi, regionális, szakmai vagy társadalmi érdekek érvényesítése. Nemzetközi (európai uniós és amerikai) és hazai példák bemutatásával segíti a hallgatókat abban, hogy döntéseikben a törvényes érdekérvényesítés útját járják.

A programon előadók ismert és elismert szakemberek, nevük garancia a magas minőségre, melyet az eddigi hallgatók is messzemenően visszaigazoltak.

További információ: http://ceubusiness.org/news-and-events

Ajánlott videó

Olvasói sztorik