Üzleti tippek

Halhatatlan milliók

Több mint háromszor annyi volt az összkeresete a Forbes 13 legvagyonosabb halott sztár¬jának az idén, mint a tavalyi lista szereplőinek. Azok az örökösök járnak jól, akiknek a hagyatékában szerzői jogok is vannak.

Ön mit ért hosszú távú pénzügyi befektetésen? Tíz-húsz évet, vagy egy emberöltőt? Azon töprengett már, hogy örökösei mennyire élnek majd jól felhalmozott vagyonából? Kevesen gondolkodnak ilyen távlatokban, pedig néhányan nemcsak saját, de gyermekeik életét is könnyebbé tehetnék. A Forbes magazin már 9. alkalommal állított össze listát arról a 13 halott sztárról, akik a legtöbb pénzt keresték örököseiknek a túlvilágról. A rangsor az idén meglehetősen átalakult, a bankszámlákon pedig olyan mesés összegek szerepelnek, amelyekre korábban nem volt példa. A leggazdagabbak összesen 886 millió dollárt kerestek, míg egy évvel korábban ez az összeg csupán 194 millió volt.

Az idei „győztes” személye sokakat meglepett, mivel a lista történetében először áll egy divattervező a képzeletbeli dobogó legfelső fokán. Yves Saint Laurent minden bizonnyal utoljára szerezte meg az első helyet, mivel nem hagyott maga után olyan jelentős tulajdonjogokat, amelyekből folyamatos bevétel származhatna. Ellenben nagy rajongója volt a művészeteknek, és az Yves Saint Laurent divatház másik alapítójával, Pierre Bergével olyan fantasztikus gyűjteményre tettek szert, amelyről a legtöbb múzeum álmodni sem mer. A festményekből és antik bútorokból álló 733 darabos kollekció, amelyről azt tartották, hogy soha nem kerül a műkincspiacra, három nap alatt talált új gazdára, mesés összeget hozva ezzel az örökösöknek.

Ugyanakkor szakértők szerint az ezekből befolyó összeg is kevés lesz ahhoz, hogy a divatdiktátor jövőre is felkerüljön a listára. Hasonló sors vár a Broadway legendás dalszövegíró párosára is. Richard Rodgers és Oscar Hammerstein, akik nevéhez többek között A muzsika hangja is fűződik, az idén 235 millió dollárt keresett, így második helyen állnak a sorban. Bevételeik jelentős része a Rodgers & Hammerstein Organization eladásából származott, ám a szerzői jogok után járó összeg már az utóbbi években is kevésnek bizonyult ahhoz, hogy nevük a listán szerepeljen.

Michael Jackson még éppen felfért a dobogóra, maga mögé utasítva a hétszeres győztes Elvis Presley-t. A pop királya a halála óta eltelt rövid idő alatt több mint 90 millió dollárt keresett örököseinek, noha korábban jelentős adósságairól cikkezett a sajtó. A bevétel a Sony/ATV ötvenszázalékos tulajdonrészének hozamai mellett szerzői jogdíjakból származott. Elemzők szerint általános tendencia, hogy egy sztár halálát követően megnő a kereslet a lemezei iránt, dalait pedig többet hallani a rádióban. A Nielsen adatai szerint a popikon halála után az első hét napon összesen százezer alkalommal játszották a rádiók a Jackson 5, a The Jacksons vagy Michael Jackson valamelyik számát. Az idei top 20-as eladási lista élén Jackson Number Ones című albuma szerepel, de további két lemeze is megtalálható a sorban. Mindezek mellett az elmúlt bő négy hónapban több mint félmillió Jackson-csengőhangot töltöttek le telefonokra, valamint százezer zenés videót vásároltak meg a mobiltulajdonosok. Jelentős bevételekre számíthatnak az örökösök a sztár utolsó próbáit megörökítő mozifilmből és a most megjelenő dupla albumból is.

Elvis Presley örököseinek ettől függetlenül nincs okuk aggodalomra. A rock and roll királya az idén 55 millió dollárt keresett, ami bár a halottak között kevés volt a sikerhez, még mindig több mint amit a hús-vér Bon Jovi énekelt össze ezalatt. Jövő évi dobogós esélyeit pedig jelentősen növeli, hogy 2010-ben lenne 75 éves, erre az alkalomra pedig számos különlegességgel és meglepetéssel készülnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik