Üzleti tippek

OTP-profitból 13. havi nyugdíj

A válság ellenére is kaszál az OTP, 85,1 milliárd forint az első féléves profitja, ami szerényebb ugyan a tavalyinál, mert az 120 milliárd volt – ám válság idején ez sem rossz. Az OTP sikerrel hárította át a válság majdnem összes költségét a magyar ügyfeleire.

2009 első hat hónapjában a nettó kamatbevételek 24 százalékkal emelkedtek a múlt év azonos időszakához képest, ezt „segítette a devizahitelek kamatainak forintban kifejezett magasabb összege is” – derül ki az OTP gyorsjelentéséből. Ami jó hír a részvényeseknek, ám talán kevésbé vidám a hitelüket törlesztőknek, különösen azoknak, akik már nem tudják azokat időben fizetni.

Nőtt a “haszonkulcs”

Jelentősen nőtt a kamatmarzs is, azaz a betéti, és hitelkamatok különbsége, vagyis a bank tulajdonképpeni „haszonkulcsa”, 0,79 százalékponttal. A rosszul fizető adósokból is egyre több van az OTP-nél, a 90 napon túli késedelmes hitelek aránya már 7,4 százalék.

A gyorsjelentés alapján elmondható, hogy az OTP sikerrel terhelte át az ügyfeleire a hitelkockázati költségek növekedésének egy részét – erősítette meg az FN.hu benyomását Várhegyi Éva közgazdász-kutató. Az is világos, hogy ezt csak egy olyan bank teheti meg, amelyik jó piaci pozíciókkal bír, s a számokból az is kitűnik, hogy bár az utóbbi időben erősödött a verseny a lakossági szegmensben, de a verseny még mindig nem nevezhető erősnek – tette hozzá a szakember.

Azt viszont nem lehet mondani, hogy a válság összes költségét rá tudta volna terhelni a bank az ügyfeleire – amit nem sikerült, tulajdonképpen az hiányzik a profitból a tavalyihoz képest.

Drasztikusan növő kamatbevétel

Ha viszont csak a magyarországi számokat nézzük, akkor az FN.hu megítélése szerint az első féléves adózás előtti eredmény alapján elmondható, hogy az OTP a magyar ügyfelekre a válság majdnem összes költségét sikerrel terhelte át, hiszen a szám 9 százalékkal nőtt tavalyhoz képest (88 milliárdól 96 milliárdra – az adózott eredmény pedig nagyjából szinten maradt). A bevétel növekedésének jelentős része a nettó kamateredmény emelkedéséből (majdnem 28 milliárddal több) származott. A kamateredménynél is jobban sokasodott ugyan a hitelkockázati költség (nagyjából 33 milliárddal), de a bank jócskán gyarapítani tudta a nem kamatjellegű bevételeit is, a szaldo így igencsak kedvező.

Az OTP profitjának nagyságrendjét érzékeltetendő érdemes megjegyezni: a 13. havi nyugdíj teljes megszüntetése csak 160 milliárd forint megtakarítást jelentett, ha hihetünk Veres János egykori pénzügyminiszternek, míg az OTP – ha tartja a lendületét, ennél akár több profitot is termelhet idén a részvényeseinek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik