Üzleti tippek

Faktoring

admin
admin

2009. 04. 07. 14:41

Egyszerre jelent előnyt és hátrányt a pénzügyi válság a le nem járt vállalati követelések megvételével és meghitelezésével foglalkozó faktoringvállalatok számára, hiszen piaci mozgásterük ugyan bővülhet, de a vevők nemfizetési kockázatának növekedésével szembe kell nézniük.

A Magyar Faktoring Szövetség adatai szerint 2008-ban a vállalkozó nevében eljáró faktoringcég azt követően, hogy a vállalkozás leszállította az árut, vagy szolgáltatást nyújtott, átlagosan csak 68 nappal kapta meg a munka ellenértékét a vevőtől (ez jelentős romlás a 2007. évi 60 naphoz képest).

A forgóeszköz-finanszírozási formát jelentő faktorügylet lényege egyszerű: a faktorcég bevonása révén a követelés jellemzően 70–80 százaléka (bruttó értéken, azaz áfával növelten) már a teljesítést követő 1-2 napon belül a vállalkozás cash-flow-ját gazdagíthatja.

A maradék hányad a vevő teljesítése után jár. Ennek fejében az ügyfél – az ügylettől, a futamidőtől, a vevő megítélésétől függően – 0,5–1,5 százalék közötti faktordíjat, illetve a vevő fizetéséig a megelőlegezett hányad után kamatot köteles fizetni.

Faktorkamat az égben

A refinanszírozó bankok azonban a tavaly szeptemberi, jellemzően Bubor (budapesti bankközi kamatláb) plusz 0,7–0,9 százalék közötti kamat helyett mostanra fokozatosan Bubor plusz 3,5 százalékra emelték a kamatokat a faktorcégekkel szemben – panaszolta Máhrné Kazareczki Éva, a Buda Faktor Zrt. vezérigazgatója.

Csáki Ferenc, a Magyar Factor Zrt. vezérigazgatója, a faktoringszövetség elnöke szerint a nagy forgalmat bonyolító, banki hátterű faktorcégek „csak” 1-2 százalékpontos kamatnövekedést voltak kénytelenek továbbhárítani az ügyfelekre. Elismerte azonban: a nem banki tulajdonosi körbe tartozó faktoringvállalatok refinanszírozási lehetőségei – s így faktorálási mozgástere is – nagyon beszűkültek. Talán meglepő, de közel ugyanez a helyzet néhány olyan banki csoportba tartozó faktorcégnél, amelynek magyarországi anyabankja is forrásszűkös állapotban van jelenleg.

Kétféle faktoringcég van jelenleg: amelyiknek van pénze, és amelyiknek nincs. Utóbbi esetében sajnos azt tapasztalja az ügyfél, hogy finanszírozási kérelmének befogadását különböző ürügyekkel húzzák-halasztják – fogalmazott kissé nyersebben egy neve mellőzését kérő piaci közvetítő. Piaci hírek szerint egyes pénzintézetek – így a K&H Bank – nemrég szinte teljesen kivonultak a faktoringcégek hazai refinanszírozásából.

Rizikó és szigor

Eközben idén év elején rekordot döntött Magyarországon a vállalati csődök száma, s jó esély van arra is, hogy ez évben a 2008-ban regisztrált 21 245 fizetésképtelenségi eljárásnál is többre kerül sor itthon. Ez és a körbetartozások dinamikus bővülése a forráshiány közepette növelte jócskán a faktoringcégek kockázatait is. Tovább nehezíti a helyzetüket, hogy ezt a rizikót senki sem akarja megosztani velük. Csáki szerint a követelésbiztosításra szakosodott biztosítótársaságok a válság láttán radikálisan csökkentették kockázatvállalási limitjeiket, vagy egész egyszerűen egyáltalán nem vállalnak be fedezeteket. Az ügyfél garantálását – elvileg a piacinál is nagyobb kockázat esetére – misszióként felvállaló állami Hitelgarancia Zrt. is csak a korábbinál jóval kisebb arányú rizikóvállalásokra hajlandó az utóbbi időben – jelezte az elnök. Nem szabad elfelejteni azt sem: a faktoring esetében – ellentétben a banki hitelezéssel – a finanszírozó nem kér ingatlan- vagy bármilyen egyéb fedezetet, ilyen követelés tehát szintén nem áll az ügy mögött biztosítékként.

E helyzetben a faktoringszerződésért folyamodó ügyfeleknek számítaniuk kell arra: a faktorcég a korábbinál jóval alaposabban áttekinti mind az ő, mind vevőjük üzleti jellemzőit. A faktoringcégek e mellett a korábbinál gyakrabban vizsgálják meg a követelések minőségét: azt, hogy megegyeznek-e a szállítónál és a vevőnél nyilvántartott követelések, utóbbi például nem visszáruzott-e különböző kifogások miatt bizonyos tételeket, vagy nincs-e egyéb elszámolási vita a felek között. A faktorpiaci szereplők kénytelenek jobban figyelni a tudatos számlacsalások kiszűrésére is, a késedelmes fizetésekre pedig – felszólításokkal, határozottabb követelésérvényesítéssel – gyorsabban reagálnak majd.

Jogszabályi gátak

A közelmúltbéli áfa-visszaélési esetek miatt a Buda Faktor megszüntette áfa-előfinanszírozási termékét, noha az adó-vissza-térítések faktorálása egyik alaptermékünk volt – említett egy példát a szigorításokra Máhrné Kazareczki Éva is.

Sajnos a faktoring-piac mozgástere tovább szűkült – sérelmezte Tarpataki Csaba, az e-F@ktor Zrt. vezérigazgatója. Az adózás rendjéről szóló törvény egy – február közepén életbe lépett – módosítása szerint a közbeszerzési eljárásos szállítások esetén a pályázatot kiíró megrendelő és a fővállalkozó csak akkor utalhatja át az alvállalkozónak (beszállítónak) munkája ellenértékét, ha az fizetés előtt 30 napnál nem régebbi, nullás adóigazolással bizonyítja, hogy nincs köztartozása.

Csakhogy a közbeszerzéses szállításoknál jellemzően 60–90 napos vagy még hosszabb szállítási határidők jellemzők – jelezte Tarpataki. Így a faktoringcégeknek akár több hónapos jelentős rizikót – tudniillik, hogy az ügyfélről menet közben kiderül, mégis csak van valamilyen köztartozása – kellene felvállalniuk, ami meghaladja kockázatvállalási képességüket. A faktoringpiac törvénymódosítási javaslatait – amely szerint a faktorelőleg nyújtásakor ők szereznének nullás igazolást a szállítóról, majd még egyet a megrendelő kifizetése előtt – viszont a jogalkotó egyelőre nem veszi figyelembe.

Mindezek az események azzal jártak, hogy a faktoringpiac egyelőre semmit sem érez a forgalom várt fellendüléséből. Az év első hónapjai mindig gyengébbek, a tényleges trend most derül majd ki – vélte Tarpataki. Csáki szerint komoly esély van arra, hogy a faktorcégek hagyományos ügyfeleinek számító mikrocégek mellé „hozzájuk találnak” majd azok a 0,5–10 milliárd forint éves forgalmú, közepes cégek a közeljövőben, amelyek most hullnak ki a szigorúbbá váló banki hitelrostán. Míg azonban a válság miatti kereslet-visszaesés azonnal érződött, a nagyobb cégek részéről egyelőre csak érdeklődnek a termékeink iránt – fogalmazott.

Vannak viszont piaci szereplők, amelyek szinte semmit sem éreznek a válságból. A forgalmát tekintve 75–80 százalékban európai uniós támogatások előfinanszírozásával foglalkozó Buda Faktornál például – köszönhetően annak, hogy tavaly év végétől megkezdődtek a már elstartolt fejlesztésekkel kapcsolatos elszámolások – stabil, kiszámítható ügyfélkörre számítanak idén is. Már csak azért is, mert itt rizikósabb üzletágakkal – például az építőiparral – egyáltalán nem foglalkoznak.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

WASHINGTON, DC - DECEMBER 7 : President Donald J. Trump stops to speak with reporters and members of the media as he walks to board Marine One and depart from the South Lawn of the White House on Friday, Dec. 07, 2018 in Washington, DC. (Photo by Jabin Botsford/The Washington Post via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.