Üzleti tippek

Javult a magyar üzleti környezet

Veres János pénzügyminiszter szerint az elmúlt két évben végrehajtott reformok nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy az üzleti környezet minőségét tekintve Magyarország jelentősen előrelépett a Világbank által napokban közzétett rangsorban.

A kormány kész további intézkedéseket tenni az ország versenyképességének javítása érdekében – mondta a pénzügyminiszter csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.
A Világbank “Doing Business” jelentése szerint Magyarország az üzleti környezet minőségét jelző mutatók alapján az előző évi 50. helyről a 41-re lépett a 181 országot értékelő rangsorban.

Vállalat egy óra alatt

A világbanki jelentés elkészülte óta életbe léptetett kormányzati intézkedések révén gyakorlatilag egy órára csökkent Magyarországon a vállalatalapítás időtartama – mondta Draskovics Tibor igazságügyi miniszter. Hozzátette: a Világbankkal is egyeztetve olyan új jogszabályokat készítenek elő, amelyek erősítik a vállalatvezetők felelősségét, bővítik a kisrészvényesek érdekeinek védelmét.

Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter elmondta: a következő időszak feladata az, hogy a kormányzat csökkentse a vállalkozások adminisztrációs terheit. Napjainkban a magyarországi vállalkozások számára a bürokratikus terhek a GDP mintegy 6-6,5 százalékát teszik ki, miközben az uniós országok átlaga hozzávetőleg 3-3,5 százalék.

A fejlesztési és gazdasági miniszter hangoztatta: a kormányzat határozatot fogadott el arról, hogy jelentősen mérsékelni kell az engedélyeztetéssel, az adóztatással kapcsolatos bürokratikus terheket és a foglalkoztatás terén is csökkenteni kell az adminisztrációt. Emellett olyan intézkedéseket kíván a kormányzat életbe léptetni, amelyek a körbetartozást csökkentik.

Csökkennek majd az adminisztrációs költségek

Szükséges az, hogy a vállalkozásokra rakódó bürokrácia már másfél év alatt mérséklődjön, az unió ugyanis azt fogadta el, hogy a mostani szinthez képest 2012-ig 25 százalékkal kell csökkenteni a vállalkozások adminisztrációs kötelezettségeit – mondta Bajnai Gordon.

Szingapúr nyert

Magáról a jelentésről Orszalia Kalancopulosz, a Világbank országigazgatója elmondta: a jelentés a 2007. június 1. és 2008. június 1. közötti időszakot tekinti át, ebben a vonatkozásban Magyarország 9 helyet előrelépve a 41. helyen végzett. Kiemelte: az uniós országok között csak Szlovénia ugrott előre ennél nagyobb mértékben, 10 pozíciót javított, de ezzel is Magyarország mögött végzett az 54. helyen.

Kifejtette: az üzleti környezet rangsorában az első helyet Szingapur vívta ki, a második helyen Új-Zéland áll, harmadik helyen az Egyesült Államok végzett, Magyarországot a visegrádi országok közül Szlovákia előzte meg, amely a 36. helyen áll.
Ismertette: olyan, korábban csatlakozott uniós tagállamok viszont, mint Portugália vagy Spanyolország hátrább végeztek a rangsorban. Portugália a 48. helyen, Spanyolország a 49. helyen áll, sőt az uniós alapító Luxemburg az 50. helyet foglalja el, míg Csehország a 75. helyen végzett.

Az adófizetés a fő gond nálunk

Szimeon Gyankov, a Világbank vezető közgazdásza elmondta: két területen van komoly lemaradása Magyarországnak. Egyrészt az adózás, illetve az adófizetés, másrészt a kisrészvényesek jogai védelmét tekintve.

A vezető közgazdász elismerte, egy év alatt igen jelentős előrelépést tett Magyarország a vállalkozások elindításának egyszerűsítése terén. Jelentősen csökkent például az alapításkori minimális tőkekövetelmény, a vállalkozások bejegyzésére fordított idő, illetve az ingatlannyilvántartás adminisztrációs terhei is nagymértékben mérséklődtek.

Arra az újságírói kérdésre, hogy a Világbank szakértői hogyan ítélik meg a jelzálogpiaci válságot, Orsalia Kalantzopoulos elmondta: az amerikai szövetségi jegybank szerepét betöltő Fed, az Európai Központi Bank megtette a szükséges lépéseket, alapos munkát végzett ezen a téren. Kiemelte: a közép-kelet-európai térség államainak, beleértve Görögországot is, a bankrendszere nem érintett a világméretű másodlagos jelzálogpiaci válságban.

Hozzáfűzte: “nem válságnak nevezném, hanem helyzetnek a most előállt jelenségeket”. Véleménye szerint fontos az, hogy az országok, köztük Magyarország is őrködjön a fiskális fegyelem betartása fellett. Az Európai Unió szintjén pedig azzal lehet segíteni a gazdasági fejlődést, hogy a strukturális alapok forrásait minél előbb lekötik, elköltik, ez gyorsíthatja az uniós gazdasági növekedést.

Nem válság, nehézség

Veres János a kérdésre úgy válaszolt: ő is inkább nehézségnek, mint válságnak nevezné a mostani világgazdasági helyzetet.
Aláhúzta: minden bizonnyal nehezebb lesz a forrásokhoz jutás mind az egyes országok, az egyes bankok és vállalkozások tekintetében.

A pénzügyminiszter rámutatott: ebben az összefüggésben a Magyarország által beadott konvergenciaprogramban rögzített államháztartási hiánycél teljesítése nem kérdőjelezhető meg. Elmondta: az valószínűsíthető, hogy 2007-hez képest nagyobb lesz ugyan a GDP bővülése, de azt a szintet nem fogja elérni, amit eredetileg a konvergenciaprogramban rögzített a kormány.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik