Üzleti tippek

Erősödő forint – marad az alapkamat

Változatlan alapkamatot várnak az elemzők a Monetáris Tanács (MT) hétfői döntésétől, és lassú forint felértékelődésre számítanak az év végéig. Az árfolyam stabilabb lesz, mint eddig, mivel jó néhány spekulációra alapozott kockázat megszűnt.

Az FN által megkérdezett elemzők szerint az elmúlt hónapokban tapasztalt forint erősödés eleve monetáris szigorként működött, és az MT nem változtat majd hétfőn a 8 és fél százalékos alapkamaton. A Reuters rövid közvélemény kutatást készített a szakértők körében.

A 24 központ közül mindössze négy: a JP Morgan, a Commerzbank, a WestLB és az EIU számít enyhe, negyed százalékpontos emelésre hétfőn. „A forint erősödése és az olajárak korrekciója javította az inflációs kilátásokat, valamint kedvezően alakulnak az élelmiszerek és más nyersanyagok árai” – magyarázta várakozásaikat Suppan Gergely, a változatlan alapkamatra számító Takarékbank elemzője.

A GoldmanSachs elemzői sem számítanak kamatemelésre, a forint erősödésének hatására a 9 százalékos év végi alapkamat-előrejelzésüket 7 és fél százalékra módosították. A külföldi elemzőházak többsége egyébként 2009 elejére már a ráta enyhe csökkenésére számít.

Erősödő forint  – marad az alapkamat 1

Lassan erősödő forint

Suppan Gergely nem várja ugyanakkor a forint dinamikus erősödését. Lassú, de folyamatos árfolyamcsökkenést jósol, és hogy szeptemberben 225 forintot adnak majd egy euróért. Enyhe korrekcióra számítanak a Takarékbanknál, 235 forint körüli árfolyamot még lehetségesnek tartanak őszig, de 240-245 forintot már semmiképp nem.

„Sokkal stabilabb a forint, mint az elmúlt hónapokban, a külkereskedelemi többlet és a lakossági devizahitel felvételek miatt a sérülékenység csökkent, és kiárazódtak a kamatemelési spekulációk” – bizakodott Suppan.

Kiszámíthatatlan lesz a forint árfolyama a következő hónapokban Duronelly Péter, a Budapest Alapkezelő befektetési vezetője szerint, mivel a devizahitelezés folyamatosan növekedő finanszírozási szükséglete tovább csökkentheti az árfolyamot, és bizonytalanabbá teheti a monetáris politikát

Ajánlott videó

Olvasói sztorik