Üzleti tippek

KPMG: csökkenthető a szállodai szolgáltatás áfája

admin

2008. 06. 02. 07:32

Nem csökkenne a turizmusból származó közel 2.600 milliárd forintos összesített adó és járulékbevétel 2008-2013 között, ha a szállodai szolgáltatások jelenlegi 20 százalékos áfája öt százalékra csökkenne - mondta a Magyar Szállodaszövetség (MSZSZ) pénteki tájékoztatóján Káli Zoltán, a KPMG menedzsere.

A turizmusban Magyarországgal versenyző országok közül csak Magyarországon és Szlovákiában alkalmaznak 20, illetve 19 százalékos általános áfa-kulcsot a szállodai szolgáltatásoknál. Ausztriában és Horvátországban 10-10 százalék, Csehországban, Romániában 9-9 százalék a szektor kedvezményes áfája – mondta bevezetőjében a tanulmányt megrendelő MSZSZ elnöke.

Kopócsy Andrea ezt kiegészítette azzal, hogy Magyarországon 2004 elején 12-ről 15 százalékra emelték a szektor áfa kulcsát, ami 2006. szeptember 1-én 20 százalékra nőtt.

Ha az áfa-kulcs 15 százalékra csökken, akkor a szállodaipar az elmúlt évek bevételcsökkenését némileg ellensúlyozhatja, 10 százalékos – a nemzetközi átlagnak megfelelő – kulcs esetén a szállodai árak 5 százalékkal csökkenhetnek, ami növelheti a keresletet. A szállodák 10 százalékos relatív árszínvonal csökkenést tudnak megvalósítani 5 százalékos áfa-kulcs mellett, ezzel a kereslet erőteljesen emelkedne – hangsúlyozta a KPMG menedzsere.

A turizmus csak akkor képes növelni a foglalkoztatottságot – ráadásul az ágazat szakképzetlen munkaerőt is nagyszámban alkalmaz -, ha kedvezményes áfa-kulcsot vezetnének be – mondta Niklai Ákos, a szövetség tiszteletbeli elnöke.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 2016. március 2.
Palich Etelka, a Miniszterelnökség területi közigazgatás irányításáért felelős helyettes államtitkára beszédet mond a fogyatékossággal élő felsőoktatási hallgatók közigazgatási ösztöndíjprogramja őszi szemeszterének záró-, illetve tavaszi szemeszterének nyitórendezvényén és oklevélátadóján a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal Csekonics-termében 2016. március 2-án.
MTI Fotó: Balogh Zoltán
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.