Üzleti tippek

A türelem pénzt terem?

Egyre hosszabb, immár akár bő évtizedes futamidejű, magáningatlan-fedezetű kölcsönöket kínál több bank is a piacon.

A hitelintézetek egy része (például: Budapest Bank, K&H Bank, OTP Bank) akár kezdő kisvállalkozásoknak is ajánlja hosszú időre szóló, magáningatlan-fedezetű kölcsöneit. Mások óvatosabbak: a Volksbank például legalább két év, az Erste Bank egy év lezárt pénzügyi-üzleti múltat ír elő feltételként. Utóbbiaknál nem is a fedezetül felajánlott ingatlan, hanem az éves nettó árbevétel függvényében határozzák meg a ténylegesen folyósítható kölcsönösszeget.

Ahol viszont az épület a lényeg, ott jellemzően az arra számított forgalmi érték 50–60 százaléka lehet a tényleges kölcsönösszeg. Ezt a bankoknál úgy kalkulálják, hogy a forgalmi ár 70–80 százalékát kitevő hitelbiztosítéki értéknek (azaz egy mesterségesen alacsonyabb, probléma esetén gyors ingatlaneladással elérhető ingatlaneladási árnak) is csak a 70–80 százalékát nyújtják hitelösszegként. Akadnak kellemes kivételek: az OTP Bank például a hitelbiztosítéki érték 90 százalékát is hajlandó finanszírozni.

A legtöbb pénzintézet számára nem okoz gondot, ha az ingatlan a cég tulajdonában van (a Volksbank például kifejezetten szívesen fogadja az ipari parkokban található, gazdasági hasznosítású épületeket).

A jelzálog-fedezetű kölcsön nagy előnye, hogy a kisvállalatnak előzetesen nem kell megjelölnie üzleti célt, kölcsönfelhasználási tervet, s menet közben sem kell számlákkal igazolnia a pénz hasznosulását. Ellenkezőleg: e kölcsöntípus szabadon, bármire fordítható. Több banknál a lehetséges célok közt a beruházás, az ingatlanvétel mellett akár a korábbi hitel kiváltását is megemlítették, az Erste Bank pedig egyenesen többféle szándék megvalósítására, afféle szabadon variálható hitelkeretként fogja fel a konstrukciót.

Előfordulhat viszont, hogy a bank az ingatlanfedezet mellé más biztosítékot is beszámít. A Budapest Bank például lehetőségként, az OTP Bank kötelezettségként írja elő a Hitelgarancia Zrt. (természetesen külön garanciadíjjal járó) készfizető kezességvállalását, az Erste Bank pedig hitelbiztosítási szerződés megkötését szabja feltételül. A CIB Bank a maximális, 15 éves futamidő esetén az épület mellé még a cégtulajdonosok készfizető kezességvállalását is elvárja.
Más hitelfajtákkal ellentétben a hitelintézetek e kkv-kölcsön-kamatát jellemzően nem ügyfelenként egyedileg, csak a szerződéskötéskor állapítják meg, hanem előzetesen, átlátható módon közzéteszik. Az egyszeri díjak (így hitelbírálati költség, ingatlanérték-becslés) és a kezelési költség itt is növelhetik a tarifákat. Mérsékelheti viszont a terheket, hogy az ingatlanfedezetes hitel minden hitelintézetnél elérhető a forintkamatokat akár felező svájci frank, illetve euró és amerikai dollár alapon is.

A türelem pénzt terem? 1

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik