Üzleti tippek

Pórul járt evások

12,5 százalékkal kevesebb bevétel maradt a fordítottan áfázó evásoknál. Nem tévedés történt, viszont súlyos jogszabályi probléma áll fönn – mondta a FigyelőNetnek Ruszin Zsolt adószakértő, a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének budapesti elnöke. Kiskapu van, kérdés, megéri-e használni.

Az evás válalkozónak összes bevétele után 25 százalék adót kell fizetnie, vagyis a kiszámlázott (áfával megfejelt) összegből (példának okáért 120 forintból) a vállalkozónál 90 forint maradt. Január elsejétől azonban ha a vállalkozás fordítottan áfázik, nem számíthatja fel az áfát. Vagyis bevételei csökkennek 20 százalékkal (100 forint), amik után ha kifizeti a 25 százalékos adót, marad neki a korábbi 90 helyett 75 forint.

Ekkora különbség akár tönkre is tehet egy vállalkozást, főleg ha egy lábon áll. A változás nem pusztán az építőiparban tevékenykedő evásokat érinti, hanem például a takarítókat, a villanyszerelőket, de még a kéményseprőket is.

Tévedésben reménykedett

K. István takarítóvállalkozó figyelmét könyvvizsgáló ismerőse hívta fel még decemberben arra, hogy számoljon a jelentős bevételkieséssel, ő azonban nem akarta elhinni, hogy valóban ilyen feltételekkel kell majd gazdálkodnia az idén. Reménykedtek, hátha valami tévedés történt, amit majd korrigálnak, de nem így lett.

Nemcsak arról van szó, hogy marad-e ilyen feltételek mellett valaki továbbra is evás, hanem arról, hogy ez mindenképpen újabb adóterhet jelent. Ha evás marad, akkor azért, ha nem, akkor pedig azért, mert kényszerből megszüntette ezt a számára mégiscsak az átlagosnál kedvezőbb adózási lehetőséget – mondta a vállalkozó.

Nem tévedés

Valóban arról van-e szó, hogy nem lett „összeolvasva” az áfatörvény az egyszerűsített vállalkozási adóról szólóval, vagyis nem lett figyelembe véve a jogalkotó részéről minden lehetséges verzió? Tévedés lenne?

Ruszin Zsolt adószakértő, a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének budapesti elnöke szerint nincs szó tévedésről: az eva alanyaira vetül az a gyanú, hogy az ágazatban elterjedt színlelt szerződés nem szűnt meg, és nem csökkent a feketefoglalkoztatás, adóelkerülés sem. Az építési vállalkozók evaalanyiságát ugyanis eddig sem nézte jó szemmel az adóhatóság, hiszen elviekben itt lennie kellene jelentős mértékű anyag- és egyéb költségnek. Ha nincs, akkor az rendre színlelt szerződéses foglalkoztatást takarhatott.

Ritka volt az olyan eset, hogy az építési vállalkozó valósan tudott alacsony költséghányad mellett működni, és az eva megérte a számára (ilyen például a villanyszerelő, a földmérő). Az ő számukra azonban a jogalkotó „alaposan betette az ajtót”, és jelenleg nem mutat kiutat, kivéve ha a jogszabályt módosítják.

Jogszabályi probléma

Az adószakértő szerint mindemellett óriási hiba történt. Míg ugyanis az áfatörvény 142. §-ának megfogalmazása az ingatlan szót helyezi a középpontba, a törvény alapjául szolgáló EU-irányelv (2006. november 28.-i 2006/112/EK) az építési tevékenységre helyezi a hangsúlyt: építési szolgáltatások, ideértve az ingatlanhoz kapcsolódó javítási, tisztítási, karbantartási, átalakítási és bontási szolgáltatásokat, valamint a 14. cikk (3) bekezdése értelmében termékértékesítésnek minősülő építési munkák átadását. Más tehát a kiindulási alap.

Az irányelv azt próbálta elérni, hogy az építés-szerelést végző nehogy ki tudjon bújni a fordított adózás alól. A magyar jogszabály-előkészítő Pénzügyminisztérium viszont megváltoztatta a hivatkozási alapot azzal, hogy az ingatlan jóval tágabb fogalmát használta. Erre az irányelv szerint nincs is mód.


Az irányelv szerint csak az építtetéshez kapcsolódó szolgáltatásokra lenne kötelező a fordított áfa. Vagyis például a professzionális takarítási tevékenységre nem. Ruszin Zsolt kezdeményezni fogja, hogy korrigálják a szöveget, és az irányelv szerinti szövegezés legyen a mérvadó.

Drága kiskapu

Az evások tavaly december elseje és huszadika között dönthettek arról, hogy az idén is akarnak-e ebben az adózói körben maradni, tehát ha későn tudták meg, hogy fordított adózók lettek, már nem tudnak változtatni. Az adószakértő szerint viszont van egy kiskapu: ha megszüntetik a bankszámlájukat, és ezt bejelentik az APEH-nál, akkor felfüggesztethetik az evaalanyiságukat (másnap újra megnyitható a bankszámla).

Vagyis még mindig dönthetnek úgy, hogy ha minden így marad, akkor nem kérnek belőle tovább. Kérdés persze, hogy megteszik-e ezt a lépést, hiszen a 120 forintból megmaradó 75 még mindig kedvezőbb lehet, mint ha vállalják egy nem evás vállalkozás minden terhét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik