Üzleti tippek

Mitől hatékony egy online hirdetés?

Bannereken hirdetni egy nagyobb forgalmú internetes portálon nehezen megfizethető egy kisebb cég számára. A szöveges, gyakran kattintás alapon számlázott hirdetések viszont aránylag olcsó hirdetési eszközök.

Az elmúlt években jelentősen kibővült a kattintásalapú szöveges hirdetések piaca az interneten: egyre több hirdető ismeri fel ugyanis e hirdetési forma hatékonyságát. A kis- és középvállalkozások számára még azért is vonzó lehet, mert gyors eredményt és stabil hatást hozhat, mindemellett viszonylag elfogadható árakon hozzáférhető. Ezért a látogatottságnövelés egyik kedvelt eszközévé vált.

Sikerét annak köszönheti, hogy a hirdető célzottan tud költeni, ezzel ellenőrizhetőbbé vált a kampányok sikere. Kevesebb a kidobott pénz, több az értékes látogató. Könnyebb, gyorsabb a vevőszerzés.

Célzottan

Keressük a leghatékonyabb változatot


Mielőtt véglegesítenénk a hirdetésünket, párhuzamosan teszteljünk több változatot is.
Azt érdemes megtartani, amelyik nagyobb átkattintást eredményez.
Így a hirdetési költségünk is csökken.
A választásban nagy segítségünkre van a webanalitika, így kisebb javítási lehetőségekkel később is élhetünk.

Bár a megjelenésalapú, banneres hirdetések egyáltalán nem tűntek el, a kkv-knak általában véve viszonylag nagy „luxust” jelentenek. Egy bannerre körülbelül ötödannyi látogató kattint, ráadásul akkor is fizetünk, ha nem történik semmi, ami számunkra hasznos.

„Mindenképpen magasabb átkattintásra lehet számítani egy szöveges hirdetésnél, a konkrét eredmény már elhelyezés függvénye” – mondja Kálmán Tamás, az Etarget magyarországi vezetője. A szöveges hirdetésekre szívesebben klikkelnek a netezők, bizonyára azért is, mert kevésbé vehető észre, hogy tulajdonképpen hirdetésről van szó, mivel a megjelenítő honlapok mintegy „beágyazzák” a tartalmukba. Azért teszik ezt meg, mert a szöveges hirdetések eredmény szemléletű díjazással jelentethetők meg, s emiatt a tartalomszolgáltatók motiválva vannak a hirdetés eredményességében.

Az eredményt ilyen esetben a kattintás vagy a meghatározott cselekvés jelenti (feliratkozás hírlevélre, vásárlás, e-book-letöltés stb.). Hirdetőként tehát csakis akkor fizetünk a hirdetésünkért, ha az ténylegesen eredménnyel jelent meg leendő ügyfelünknél.

A hirdetések a tartalmi oldalakon kívül megjelenhetnek konkrét keresések eredményei mellett is. Az olyan keresőkben, mint a Google, akkor és ott érhetők el a felhasználók, amikor a legnyitottabbak, hiszen valami problémájukra keresik a megoldást (például: olcsó szállás Horvátországban, használt mobiltelefon). „Fizetni pedig csak a látogatókért, azaz a kattintásokért (illetve egyes esetekben csak a kattintásokból eredő értékesítés után) kell, így az AdWords mérhetőségben és hatékonyságban nagyon magasra teszi a mércét” – mondja Peresztegi Zoltán, a Google magyarországi képviselője.

A szöveges hirdetések így célzottak lesznek, mert a kulcsszavak szerinti releváns oldalakon jelennek meg. A szöveges hirdetések kialakulása egyébként éppen a keresőknek köszönhető: amikor egy keresési eredményt lehívtak, a találati lista tetején, illetve a jobb oldalon úgynevezett „szponzorált találatok”, vagyis szöveges hirdetések is megjelentek. Ez a formátum aztán más weboldalakon is feltűnt.

A jó hely drágább

Az egyedi megállapodásokat figyelmen kívül hagyva a szöveges hirdetések automatizált rendszerekben jelennek meg. Ez azt jelenti, hogy anélkül tudunk – akár több ezer oldalon is – hirdetni, hogy a tulajdonosokkal külön-külön meg kellene állapodnunk. Ezzel jelentős szervezési költséget és időt takarítunk meg.

A hatékony hirdetésekhez az is szükséges, hogy pontosítani tudjuk a megcélzott látogatókat, és ehhez hozzá tudjuk rendelni a kapcsolódó weboldalakat. „Mivel egyre több magyar nyelvű honlap is csatlakozik Google AdSense hirdetési hálózatunkhoz, hirdető partnereinknek is egyre több lehetőségük van a leghatékonyabb felületeken hirdetni a Google AdWords hirdetési rendszerében” – mondja Peresztegi Zoltán.

Ugyanakkor versenyben is állnak egymással a hirdetők, ezért az értékes pozíciók drágábbak. A szöveges hirdetések minden rendszernél blokkokban jelennek meg, több sorban, és a felső sorok az értékesek. Ott magasabb átkattintási arányt lehet elérni. Ezért ha azt szeretnénk, hogy hirdetésünk az első helyen jelenjen meg, akkor magasabb kattintási árat kell fizetnünk, mint általában.
Ez minden szolgáltatónál jellemző, a konkrét árat licittel határozzák meg. Fizetni előre kell (átutalással, bankkártyás fizetéssel), de amint feltöltöttük keretünket, máris futhatnak hirdetéseink.

Hogy kell megírni?

Az Etarget és a Google AdWords rendszerében a magas licitár mellett a hirdetés népszerűsége is számít. Azaz: minél többen kattintanak hirdetésünkre, annál előrébb kerül megjelenéskor, illetve annál kevesebbe kerül fenntartani pozíciónkat.

Népszerűre sikerült hirdetésünk ezért olcsóbb, érdemes tehát figyelni az eredményeket, és továbbfejleszteni hirdetésünk szövegét. Jó módszer erre a párhuzamos tesztelés, amit a hirdetésszervező statisztikája segít kiértékelni.

A jó hirdetés megírásának első lépése a megfelelő kulcsszó megtalálása. Hirdetésünk a kiválasztott kulcsszó keresésekor vagy az annak megfelelő honlapokon fog megjelenni. „Gyakori hiba, hogy a több terméket, illetve szolgáltatást kínáló cégek csak egy hirdetést futtatnak, és az is a főoldalukra mutat. Érdemesebb inkább külön-külön hirdetést feltölteni, mert nem kerül többe” – mondja Kálmán Tamás.

Szöveges hirdetésünk három sorból fog állni: fejléc, leírás és webcím. A kiválasztott kulcsszót érdemes a fejlécbe is beírni, a leírásban pedig térjünk a lényegre, esetleg kínáljunk fel valamit, amiért érdemes a látogatónak kattintania. Ez lehet például egy letölthető tanulmány, ingyenes próba.

A hirdetés pontosan fogalmazza meg, hogy mit is kínálunk, és miért érdemes nálunk vásárolni. Eredményesek leszünk, ha azt is beírjuk, mire számíthat a látogató a kattintás után. Helyi hirdetéseknél a kkv-knak érdemes a földrajzi területet is megjelölniük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik