Üzleti tippek

Eladó és vevő az egész világ

Ön egy sikeres vállalkozás tulajdonosa, növekvő árbevétellel és nyereségtartalommal? Ha igen, akkor jó hírem van az Ön számára: cégét nagy valószínűséggel jól és jó értéken tudná eladni.

Már a vállalkozás megalapítása pillanatában természetes tulajdonosi cél a profit, illetve a felépített vállalkozás majdani eladása. Világhálózatunk tapasztalatai szerint a tranzakcióból remélhető optimális bevétel elérését alapvetően két tényező akadályozza meg:

1. Az emberileg érthető, üzletileg veszélyes túlzott ragaszkodás az „én magam hoztam létre”-céghez. Sokéves munka gyümölcsének leszüretelését veszélyezteti az a vállalkozó, aki nem a sikerek csúcsán, hanem már elkésve, a folyamatos eredménycsökkenés idején kívánja saját alkotását eladni.

2. A tulajdonosok – természetesen – saját szakmájukban profik, míg a céges tranzakciók terén nem rendelkeznek megfelelő tudással. Így vállalkozásukat nem tudják kifinomultan felkészíteni az eladásra, ami lehetetlenné teszi az egyébként reális értékesítési ár elérését.
Hadd osszak meg Önnel néhányat az NBB nemzetközi hálózatának munkaelvei közül!

A vállalkozás értékének szakszerű meghatározása. Ez az eladási folyamat stabil alapja. A megfelelő értékmeghatározáshoz komoly értékelési szaktudásra és tapasztalatra van szükség, több esetben a nemzetközileg már lezárt tranzakciókkal való összehasonlítás is elengedhetetlen. Itt tényszerűség és szakszerű érvelés szükséges, a potenciális vevő csak így győzhető meg, hogy megfizesse a kedvezőbb vételárat.

A megfelelő vevők azonosítása, megkeresése és megszólítása. Ideális vevő nélkül nincs tranzakció. Ez egy igazán időigényes folyamat, amely nemcsak sok energiát, kapcsolati tőkét és kommunikációt igényel, de az egész folyamat alfája és ómegája.
Titoktartás. A sikeres cégeladás egyik alappillére a titoktartás a tranzakció teljes ideje alatt. A potenciális vevők megszólítása első körben az eladó érdekeit védve, anonim módon történik, kell egy szakszerű közvetítő. Ellenkező esetben a tulajdonos maga szolgáltat a piacon információt esetlegesen komolytalan vevőjelölteknek.

A vállalkozás szakszerű bemutatása a potenciális vevőknek. Versenyhelyzet kialakítása. A titoktartási megállapodás aláírása után a potenciális vevők számos személyes tárgyalás során megkapják azokat a professzionálisan előkészített anyagokat, amelyek az ajánlattételükhöz megfelelő alapot nyújtanak.
Az ajánlatok kezelése és a sikeres zárás menedzselése. A cégértékesítési folyamatban általában több szakértő (ügyvéd, könyvelő, könyvvizsgáló stb.) működik közre, de a business broker az, aki a résztvevők teljesítéseit irányítja, a potenciális vevők ajánlattételi folyamatát koordinálja, az eladót szaktanácsokkal ellátja, majd a sikeres zárást kézben tartja.

Ha Ön is úgy érzi, hogy most érkezett el az optimális pillanat vállalkozásának értékesítésére, vagy akár csak kérdései vannak a tranzakcióval kapcsolatban, írjon bátran: gabor.honfi@nbbrokers.com

Ajánlott videó

Olvasói sztorik