Üzleti tippek

Folyamatos fejlesztés a siker záloga

A vállalatirányítási rendszerek hazai piacán minden ügyfél speciális szerződést vár el a szolgáltatóktól. A tiszta és ellenőrizhető üzemeltetést az üzletágakra lebontott, funkcionális megoldások segíthetik.

Papp Zoltán



45 éves. Informatikai rendszerszervezőként diplomázott 1986-ban a Budapesti Műszaki Egyetem közlekedésmérnöki karán. Kezdettől a Volán Elektronikánál dolgozott. „Legalulról kezdtem. Voltam programozó, majd csoportvezető, az utóbbi 8–10 évben vezető.” Felesége tanárnő. Két lányuk 19 és 16 éves. Papp Zoltán hobbija a kosárlabda és a kertészkedés. Különösen egyenes vonalú pályaívére vonatkozóan megjegyzi: bár folyamatosan kap ajánlatokat a konkurenciától, eddig egyik sem nyitott volna számára hasonló fejlődési lehetőséget. „Nem gyávaságból nem megyek el, hanem mert érzelmileg nagyon nehéz lenne itt hagyni mindazt, amit az elmúlt 20 évben létrehoztunk.”

Hol jelölné ki cége helyét a magyarországi piacon Papp Zoltán, a Libra Szoftver Zrt. vezérigazgatója?

A Libra Szoftver Zrt. elődje, a Volán Elektronika Rt. 1985-ben fejlesztette ki első Libra-vállalatirányítási megoldását. Az elmúlt csaknem 22 év során az ügyfelek igényeinek megfelelő folyamatos fejlesztésekkel meghatározó hazai ügyviteli megoldássá vált a Libra-termékcsalád.

Milyen trendeket lát a vállalatirányítási piacon a rendszerváltás óta?

A kilencvenes évek közepéig jellemzően első generációs szoftvervásárlási időszak volt fókuszban. A hazai vállalatok akkor még nem keresték az integrált vállalatirányítási rendszereket. 1995-től szegmentálódott a piac, mivel megjelentek a multinacionális cégek a saját fejlesztéseikkel. Ők magasabb színvonalat hoztak, országos lefedettségű integrált vállalatirányítást, központi szerverekkel. Ez oda vezetett, hogy 2000-től telítődött a piac. Új ügyfeleket csak akkor lehetett szerezni, ha egy ügyfél szoftvert cserélt. Ma az a trend, hogy homogén megoldások helyett minden ügyfél, mérettől függetlenül, speciális, egyedi igényekre szabott megoldásokat szeretne.

Hogyan tudják kezelni az eltérő megrendelői igényeket? Milyen ügyfélszolgálatot működtetnek?

Alapvetően két szolgáltatást nyújtunk: hot line, telefonos segítséget, és a helyszínen történő munkavégzést. Ezt kiegészítve működtetjük távszerviz-szolgáltatásunkat ellenőrzött online bejelentkezéssel.

Milyen megoldásokat kínálnak a kkv-k számára?

Mivel az integrált vállalatirányítási standardok megjelenésével nem lehet versenyezni, mi is moduláris, szakértői elemekből építkezünk. Megoldásainkat megpróbáljuk skálázhatóvá tenni a kkv-k számára a szolgáltatási szintek széthúzásával. Ez nem feltétlenül jelent testre szabottságot, sokkal inkább ágazatokat kiszolgálni képes, az adott üzletágban szakértő programozást.

Mely üzletágakban vannak jelen?

Büszkék vagyunk rá, hogy partnerünk a magyarországi önkormányzati, illetve külföldi tulajdonú közüzemi szolgáltatók többsége. Ők többnyire csatorna-, víz-, hulladékszolgáltatást végző cégek. A másik terület: a közlekedési cégek, főként a Volán-csoport cégei. Harmadikként általános számviteli, pénzügyi programokat kínálunk, egyedi igényekkel, például a logisztikai kiegészítéssel. Ebben a körben talán az Adeccót említhetném.

Mit szól hozzá, hogy elbuktuk a foci-Eb rendezési jogát?

Nekem nagyon fáj a szívem, hogy nincs foci-Eb. De azért is fáj, hogy nincs kosár- vagy éppen fedett pályás úszó-Eb sem. Amit hiányoltam, az az, hogy nem készültek konkrét hatástanulmányok a gazdasági előnyök és hátrányok számszerű lebontásával. A mai közállapotoknál egyébként nem látom azt a garanciát, ami sikeressé tehetne egy ilyen összetett kezdeményezést.

Három éve, 2004. május 1-jén csatlakoztunk az Európai Unióhoz. Hogyan látja tíz év múlva Magyarországot?

Látni kell, hogy a tagság hosszú távon hatékonyabb gazdasági és kulturális pályára állítja az országot. Abban bízom, hogy a hazai politika ennek a célnak rendeli alá saját rövid távú igényeit. A pártoknak együtt kell működniük a stratégiai kérdésekben, a jelenlegi széthúzás tovább már nem tartható.

Politika és gazdaság azonban néha ellentétbe kerül egymással. Itt van például a gázvita. Ön szerint Nabucco vagy Kék Áramlat?

Magyarország sajnos teljesen kiszolgáltatott helyzetben van. Ezért a földgázforrások egy részét nem ártana diverzifikálni. Ez az uniós politika alapelve is. Ugyanakkor Magyarország érdeke, hogy onnan tudja beszerezni a gázt, ahol lehet. Ebben az értelemben felül kell és lehet emelkedni az uniós irányelveken.

Milyen könyvet olvasott el legutóbb?

Dan Browntól A Da Vinci-kódot. Előtte Shakespeare-től a Rómeó és Júliát, mert most érettségizik a nagylányom, és kénytelen vagyok elolvasni a tételeket, hogy segíteni tudjak neki…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik