Üzleti tippek

Edward De Bono: minden út vezet valahová

A problémamegoldó kreatív gondolkodás minden siker záloga, mondja Edward De Bono professzor, akivel könyve magyarországi megjelenése alkalmából készíthettünk exkluzív interjút.

A gondolkodás fejlesztésével kapcsolatos könyveit eddig negyvenkét ország nyelvére fordították le, többek közt magyarra is. Először jár Magyarországon?

Már többször is jártam itt, többnyire magánúton. Ezúttal azért érkeztem két napra Budapestre, mert a párhuzamos gondolkodás fejlesztését segítő könyvemet, A Hat Gondolkodó Kalap címűt magyar nyelven megjelentette a Manager Könyvkiadó.

Milyen egy átlagos hete, hogyan telnek napjai?

A Hat Gondolkodó Kalap

A hat gondolkodó kalap módszere ott lehet különösen eredményes, ahol többen tevékenykednek együtt egy feladat megoldásán. A hat, különböző színű kalap hat megközelítési módot jelöl: a piros kalap az érzelmek kifejezését, a fehér az információkat, a sárga az optimista hozzáállást, a fekete a negatívumokat, és felhívja a figyelmet a veszélyekre, a zöld a kreativitást, a kék pedig a tervezést és ellenőrzést. Ezek tudatos szétválasztásával előtérbe kerülhet a kreatív közösségi munka. A módszer gyakorlati alkalmazása elősegítheti az összes résztvevő kreativitásának együttes felhasználását, és a személyiségbeli eltérések pozitív kiszűrését. Edward de Bono szerint egyes esetekben akár az 500 százalékot is meghaladja a hatékonyság növekedése.

Sok utazással. A családommal Londonban élek, de a világ számos egyetemén tartok időnként előadásokat, részt veszek számos nemzetközi szervezet munkájában. Jövő hét kedden például az EU miniszterelnökeinek a környezetvédelem témakörében tartandó nemzetközi konferenciáján veszek részt, utána pedig Washingtonban tartok előadást.

Időnként megnyilvánul a világot érintő globális kérdésekben is. Mit javasolna például a palesztin–izraeli konfliktus rendezésére?

Azt javasolnám, hogy a békés rendezés érdekében mindkét helyen egy időben tartsanak választásokat, és a palesztinok szavazhassanak az izraeli kormány összetételéről, a palesztinok vezetőit pedig az izraeliek választhassák meg. Ez talán hatékony megoldást jelenthetne a fennálló problémák békés kiküszöbölésére, és utat nyithatna a hosszú távú kompromisszumos megoldások kidolgozása előtt.

Mi a véleménye a globalizációról?

Minden attól függ, hogyan ítéljük meg, milyen szemüvegen keresztül nézzük a világot. A világgazdaság átalakulóban van, a globalizáció komplex jelenség. Egyszerre hordoz magában új lehetőségeket és fenyegetéseket. Tévedés azt hinni, hogy csak a nagy cégek számára jelent előnyöket. A kisebb szervezetek számára is új, kézzelfogható esélyeket teremthet. A kis cégek számára meghatározó előnyt jelenthet gyorsaságuk és rugalmasságuk. Komoly gondokat a nemzetközi léptékben is közepes méretűnek számító cégek számára okozhat a globalizáció, mert kénytelenek a multinacionális vállalkozásokkal versenyezni.

Mit gondol a világhálóról?

Egyfelől rendkívül hasznosnak tartom, hogy a digitális kor bárki számára lehetővé teszi, hogy minden információt elektronikusan nyilvánosan tároljon, és így ezek bármikor újrafelhasználhatóvá válnak. Másfelől látom ennek veszélyeit is. Az amerikai középiskolákban például egyre inkább elterjedőben van az a tévhit, miszerint a tanulás és gondolkodás helyett elég bárminek utánanézni az interneten. A gondolkodás azonban nem egyenlő az internetes kereséssel! A digitális technológiák fejlődésének egyik káros mellékhatása lehet, hogy az emberek egy részét leszoktatja a gondolkodásról. Ha mindent készen kapunk, és nincs szükségünk arra, hogy állandóan az agyunkat használjuk, akkor ez a gondolkodás képességének gyengüléséhez vezethet. Mindemellett az internet hatalmas lehetőségeket teremt, hiszen az eddig rejtett emberi tudás hatékonyabb kiaknázását és szabad felhasználását teszi lehetővé.

Már esett szó kis- és közepes vállalkozásokról. Az Üzlet & Siker elsősorban nekik szól. Van valamilyen jó tanácsa az ilyen cégek vezetői számára?

Edward De Bono



A máltai születésű, idén 74 éves Edward De Bonót Dél-Afrika egyetemi professzorainak egy csoportja beválasztotta annak a valaha élt 250 személynek a listájára, akik a legtöbbet tették az emberiség fejlődéséért. Tréningjein eddig közel háromszázezer embert képeztek ki arra, hogy rutinszerűen képes legyen alkalmazni mindennapi vezetési gyakorlatában a Hat Gondolkodó Kalap egyszerű módszerét. Kreatív módszertanát feltehetően több millióan használják naponta. A magyarországi tréning lehetőségéről ezeken a honlapokon lehet tájékozódni: www.sixhats.hu, illetve www.debono.hu

Mindig a kreatív, új érték teremtésére fókuszáljanak. Az új értékek létrehozása az, ami megkülönbözteti őket a versenytársaktól, a hatékony problémamegoldó, kreatív gondolkodás pedig a siker záloga. A döntések meghozatalához szükséges pontos információk begyűjtése és az elemzés egyaránt fontos. Ugyancsak meghatározó fontosságú az érzékelés iránya, ezért lehet érdekes az egyes irányokat egymástól elválasztani. A gondolkodásnak az a módszere, amelyet a Hat Gondolkodó Kalap című könyvemben leírtam, segíthet abban, hogy az egymástól eltérő irányokat különválasszuk, és fejlesszük a szervezeti együttműködést. A módszertan gyakorlati hasznát jól mutatja, hogy számos nagyvállalat, köztük az IBM, az AT&T, a British Airways, az Ericsson, a Total, a Siemens is alkalmazza a mindennapos gyakorlatban. Egyszerűségét pedig jól mutatja az, hogy Ausztrália és Dél-Amerika egyes részein hatéves gyerekeknek is tanítják.

Hatvankét könyvet publikált eddig az emberi gondolkodás fejlesztésének különböző területeiről. Dolgozik most újabb könyvön? Mennyi ideig tart önnek egy könyv megírása?

Két hónap múlva jelenik meg Londonban Hogyan fejlesszük kreativitásunkat? címmel egy új könyvem, illetve az Egyesült Államokban is hamarosan kiadják egy új könyvemet, Hogyan gondolkozzunk szabadon? címmel. Számomra egy könyv megírása nagymértékben függ attól, mekkora kutatómunkát kell hozzá elvégezni. A saját gondolataim kifejtése egy-egy témakör kapcsán gyorsabban halad, ha csak erre van szükség, hetente akár két könyvet is meg tudok írni.

Vegyünk egy poharat, ami félig van vízzel. Az ön számára félig üres, vagy félig tele van?

Erről az a mérnöki gondolkodás jut eszembe, miszerint ilyenkor a pohár túl nagy.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik