Üzleti tippek

Meghalt egy orosz fotóriporter Irakban

Meghalt egy orosz fotóriporter Irakban, egy út szélén elhelyezett pokolgép robbanásakor a hét végén, az incidensben hat amerikai katonai is életét vesztette – közölte hétfőn a Newsweek magazin orosz kiadásának főszerkesztője.

A 29 éves Dmitrij Csebotajev vasárnap halt meg, amikor amerikai katonákkal utazott együtt a Bagdadot Baakúbával összekötő úton – közölte Leonyid Parfjonov. Csebotajev szabadúszó volt, és gyakran dolgozott a Newsweek oroszországi kiadásának. A moszkvai lakos Csebotajev gyakran dolgozott veszélyes helyeken, mint például Irak és Csecsenföld. Csebotajev az egyetlen orosz újságíró, aki Irakban meghalt a 2003. márciusi amerikai invázió óta – közölte Oleg Panfilov, a moszkvai székhelyű kockázatos újságírás központjának igazgatója.

Irak a legveszélyesebb ország az újságírók szempontjából: az elmúlt évtizedben 138 újságíró halt meg az arab országban a brüsszeli székhelyű Nemzetközi Sajtóbiztonsági Intézet (INSI) márciusi jelentése szerint. A második legveszélyesebb állam Oroszország, ahol tíz év alatt 88 újságírót öltek meg.

Az amerikai haderő csak annyit közölt, hogy hat amerikai katona és egy európai újságíró vesztette életét Dijála tartományban. Két másik amerikai katona megsebesült a támadásban.

Bagdadban tavaly júniusban fegyveresek elraboltak és megöltek négy orosz diplomatát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik