Üzleti tippek

Gfk: élelmiszereket hírdetnek leginkább az akciós újságok

admin
admin

2007. 04. 18. 07:57

A kereskedelmi láncok által kiadott akciós újságok száma évről évre egyre nő, de ezzel párhuzamosan egy minőségi és tartalmi fejlődés is kezdődött – derült ki a GfK Hungária Leaflet Monitor 2006 jelentéséből.

A már az elektromos árucikkek hirdetésében is egyre népszerűbb hirdetési eszközt szinte minden kereskedelmi csatorna alkalmazza. Az akciós kiadványokban hirdetett legtöbb termék az élelmiszerkategóriákból kerül ki. A 2006-ban az akciós kiadványok piaca – az előző évekhez hasonló tendenciát felmutatva – minőségileg és tartalmilag is fejlődik, annak ellenére, hogy a kiadott leafletek száma egyre nő. Terjedelem szempontjából szintén növekedés tapasztalható, azaz e kiadványok átlagos oldalszáma magasabb, mint egy évvel korábban volt. Általánosan igaz, hogy kommunikációs eszközként szinte az összes kereskedelmi csatorna használja az akciós újságokat.

Az akciós újságokban hirdetett kategóriák körét vizsgálva jól látható, hogy e tekintetben továbbra is az élelmiszer kategória a legjelentősebb: 2006-ban a hirdetett termékek 35,7 százalékát adják. Az élelmiszer és vegyi áruk kategóriája összességében a hirdetett termékeknek közel felét (46 százalék) teszik ki.

A kereskedelmi láncok által kiadott újságokban egyre nagyobb jelentőséggel bírnak a GfK Hungária által 2004 óta vizsgált nem élelmiszer jellegű termékek, hiszen sok kereskedő már külön leafletet jelentet meg számukra. A non-food piacon belül külön kiemelt szerep jut az elektromos áruk és a barkácsáruk kategóriájának. Természetesen e kategóriák értékesítésében figyelembe kell venni egyfajta szezonális jelleget, hiszen a háztartási gépek és a szórakoztató elektronikai termékek hirdetéseinek száma – például – a karácsonyi ünnepek előtt ugrik meg, ami ugyanígy elmondható a barkácsáruk kategóriájáról a tavaszi és nyári szezonban. Az összes hirdetett terméknek a mintegy 14 százalékát adja az elektromos cikkek kategóriája, melyek 2006-ban 1176 darab leafletben jelentek meg. Vegyi áru kategóriába tartozó terméket mintegy 1077 db, kereskedelmi láncok által kiadott akciós újságban hirdettek.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.