Üzleti tippek

Utazzon az ízekre!

Testnek és léleknek egyaránt élvezet utazás közben felfedezni a hagyományos magyar ízeket és a jó borokat.

A borturizmus nem más, mint a bor készítésének megismerése és a hegy levének mértéktartó kóstolgatása a borvidékek pincészeteiben. Az úgynevezett borutak az egyes borvidékek jelentősebb településeit kötik össze, végigjárva őket az érdeklődők finomabbnál finomabb borokat kóstolhatnak a pincékben, részt vehetnek például szüreten, szüreti mulatságon, borfesztiválokon, vagy megtekinthetik az egyre több helyütt működő bormúzeumokat is.

Ehhez szorosan kapcsolódik a gasztronómiai turizmus. Egy-egy tájegység jellegzetes ételeinek megkóstolása, hagyományos, esetleg történelmi ízek kipróbálása vagy épp a gasztronómiai fesztiválok látogatása.

Torkostól nyitottig

Komoly lehetőségek rejlenek hazánk gasztronómiai kincseinek népszerűsítésében. A Magyar Turizmus Zrt. 2006-ot a bor és a gasztronómia tematikus évének minősítette, s ezen belül elindult a Nagy Ízutazás-kampány. Célja az volt, hogy a hazai lakosság körében népszerűsítse a hagyományos magyar gasztronómiát, illetve az ehhez kötődő hagyományokat, népszokásokat.

A felmérések szerint a 18–24 éves korosztály 94 százaléka a gyorséttermeket választja a hagyományos magyar ízeket kínáló vendéglőkkel szemben, és az ennél idősebbek körében sem sokkal jobb az arány. Ennek a helyzetnek a javítása volt a cél, amikor meghirdették a kampány első két nagyszabású akcióját.

Elsőként, 2006. március 2-án a Torkos Csütörtök elnevezésű rendezvényre került sor, amelynek során számos étterem kínálta fél áron étlapjának választékát. 2006. június 4-én zajlott le a Nyitott Pincék Napja, amelynek keretében az ország számos borászatában kóstolhatták meg a résztvevők kedvezményesen a ház legjobb borait, és hallgathatták meg az ital mellé a gazda vagy egy szakértő magyarázatát.

Az azóta lezajlott felmérések és a vendéglősök, borászok tapasztalatai arról tanúskodnak, hogy a rendezvények sikeresek voltak, ezért érdemes folytatni őket. 2007. február 22-én ismét nagy sikert aratott a Torkos Csütörtök, ezúttal országszerte csaknem 700 étterem várta félárú kínálattal a vendégeit. Az idei Nyitott Pincék napjára pünkösd vasárnapján, 2007. május 27-én kerül sor Magyarország borvidékein és bortermő helyein: a programban részt vevő pincékben a gazda vagy a borhoz értő személyzet fogadja a vendégeket, akik kedvezményes áron ízlelhetik meg az adott pince borait.

Szintén tavaly bocsátották ki először a Magyar Borturizmus Kártyát. Borászatoknál, éttermekben, szálláshelyeken, borszaküzletekben, valamint utazási irodáknál és egyéb szabadidős szolgáltatóknál garantál 10–20 százalékos kedvezményt két felnőtt és a velük utazó három gyermek részére.

Tóth Krisztián, a kibocsátó Wineline Kft. ügyvezető igazgatója szerint egyre nagyobb az érdeklődés a kártya iránt. Egyelőre elsősorban belföldi borbarátok vásárolják, de nemrég megindult az értékesítés külföldi utasok beutaztatásával foglalkozó irodákban is.

Induljunk a borúton!

De merre menjünk, ha jó bort szeretnénk kóstolni, vagy a hagyományos ízekkel ismerkednénk? Magyarország 22 borvidékén mindenhol megtaláljuk a helyi borútegyesületeket, amelyek a borászat népszerűsítését és a hagyományok ápolását tűzték ki célul. Ők kiváló tanácsokkal szolgálhatnak a helyi borutakat illetően. Honlapjukon megtaláljuk az ajánlott pincészetek, éttermek, szálláshelyek címét, így akár önállóan, akár baráti társaságunkkal egyeztetve is megszervezhetjük a privát bortúrát.

Az egyesületek sok esetben kész útitervekkel is szolgálnak. A Villány–siklósi borvidéken például a Tenkes kapitánya nyomában járhatunk végig egy egynapos bortúrát a siklósi hegyoldalban, vagy a borozgatást és a művészetet összekötve pincekoncertre mehetünk, esetleg a vonatos bortúra útvonalán haladhatunk.

Egerben az év egyes estéin városnéző kisvonattal járhatjuk végig a legjobb pincéket. De Budapest környékén, Etyeken is részt vehetünk néhány órás kecskesajt- és borkóstolón, amelyet a helyi nevezetességek megtekintése egészít ki. Szinte minden bortermelő területen találunk bormúzeumot.

Ha egyénileg utazunk, érdemes szemügyre venni, milyen látnivaló, történelmi nevezetesség adódik a környéken. De akár wellness-programmal is kiegészíthetjük a túrát. Szállásként választhatunk vendégházakat, fogadókat, de már számos, kifejezetten a gasztronómiai turizmusra alapozó borhotel is üzemel az országban.

Jó program lehet a bor- és gasztronómiai fesztiválok látogatása is, ahol a kóstoláson kívül számos hagyományőrző program várja az érdeklődőket. A választék igen bő: a Gyomaendrődi Nemzetközi Sajt- és Túrófesztiváltól a Baja Halászléfőző Bajnoka-versenyen vagy a Szőlősgyörkön megrendezett Honfoglaláskori Ételek Sütő- és Főzőversenyén át a békéscsabai Csabai Kolbászfesztiválig mindenki ízlése szerint választhatja ki kedvenc ételét és kedvenc fesztiválját. A borbarátok az Etyeki Kezes-Lábos Gasztronómiai Fesztiváltól a borvidékek szüreti mulatságaiig vagy épp a felsőtárkányi Bormustráig terjedő óriási kínálatból szemezgethetnek.

Egy csomagban

A borútegyesületek többsége kész programcsomagokat is kínál: ilyenkor a résztvevőknek csakis az odajutásról kell gondoskodniuk, a szállás, a programok és az ellátás a programszervezők gondja. Még egyszerűbb, ha az utazási irodák gasztronómiai és bortúrái közül választunk, hiszen ilyenkor általában az autóbuszos utazás is meg van oldva. „Hosszukat tekintve a hétvégi gasztronómiai kalandozások és bortúrák a legnépszerűbbek – mondja Szabó Judit, a gasztronómiai utazások szervezésével is foglalkozó Ocean Dream Travel ügyvezető igazgatója. – Ezeken a körutakon bemutatjuk a környék jellegzetességeit, és olyan kisebb pincékbe is elvisszük az utasokat, amelyekre maguktól nem figyelnének fel, pedig gazdájuk családias vendéglátással és minőségi ételekkel-italokkal várja őket.”

A hétvégi utazásokba általában belefér a helyi nevezetességek felderítése is, de az is gyakran előfordul, hogy egy környékbeli fürdőben töltik a délutánt az utasok, este pedig tájjellegű ételek mellett kóstolgatják a helyi borokat. A szakember úgy véli, hogy a hazai érdeklődés egyre nő ezek iránt az utazások iránt, külföldön azonban még népszerűsítésre szorul a magyar ételek-italok világa.

A bortúrák incentív utazásként is szóba jöhetnek: nemcsak azoknak érdekesek ugyanis, akik már értenek valamicskét a borhoz, hanem a laikus érdeklődők számára is sok kellemes élményt tartogatnak. A pincészetek tulajdonosaitól mindent megtudhatunk, amit a témáról tudni kell – nemcsak a borkészítés folyamatáról mesélnek, hanem arról is, hogyan kell értő módon ízlelgetni, kóstolni az italokat. A kulturális kirándulások és a sport- vagy kényeztető programok pedig kerek egésszé formálják az utat, amely így aktív pihenéssel telik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik